Μανωλόπουλος για κορονοϊό: Θα χρειαστεί να ενισχυθεί η ανοσία – Ποια εμβόλια έχουν πλεονέκτημα

Τα ευρήματα της έρευνας για τη σύγκριση των τεσσάρων εμβολίων για την Covid-19, ανέλυσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο καθηγητής φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα εμβόλια αποδείχθηκαν αρκετά ενεργά, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα τα mRNA εμβόλια. Αλλά και τα άλλα είναι πολύ αποτελεσματικά και έξι μήνες μετά έχουμε ανοσία. Ενώ τα αντισώματα αρχίζουν να μειώνονται, τα κύτταρα μνήμης παραμένουν ισχυρά ενεργοποιημένα. Αυτά μας διασφαλίζουν από τη σοβαρή νόσο πιο μακροπρόθεσμα” εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Είμαστε ακόμα προστατευμένοι και για κάποιο διάστημα ακόμα από τη σοβαρή νόσο. Κάποια στιγμή όμως θα χρειαστεί να ενισχυθεί η ανοσία. Γι αυτό η γενική παραδοχή λέει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει τον Σεπτέμβριο ίσως, πιθανότατα σε όλες τις ηλικίες” εκτίμησε.

Για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικότητας της μάσκας, είπε ότι υπάρχουν υπέρ και κατά. “Ο κόσμος είχε κουραστεί και ήταν ένα μέτρο που είχε σχεδόν ξεπεραστεί σε πολλά επίπεδα. Άρα είναι μια σωστή απόφαση αρκεί να ξεκαθαρίσουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε τη μάσκα ως όπλο που θα μας προστατεύει σε συνθήκες όπως ο συνωστισμός, συναθροίσεις κτλ” σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις δύο νέες μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και την Αφρική απάντησε ότι υπάρχει περίπτωση να έρθουν και στην Ελλάδα αλλά είναι παραλλαγές με παρόμοια επιβάρυνση στον οργανισμό όπως και η Όμικρον.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μια νέα έρευνα που έδειξε ότι υπάρχει πολύ καλή ανοσία με την τρίτη δόση, γι αυτό και συνέστησε να εμβολιαστούν όλοι με την αναμνηστική δόση, εάν δεν το έχουν κάνει.

www.ertnews.gr

Ελένη Πέτρου
image}

Αφήστε μια απάντηση