Πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων στο Πρώτο : Υπάρχουν 5.500 κενές οργανικές θέσεις (audio)

Ημέρα κινητοποίησης η σημερινή για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους της χώρας που ζητούν κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα Ελληνικά Δικαστήρια, γεγονός που έχει επίπτωση στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Με αφορμή και την κατάθεση στη Βουλή του νέου Κώδικα για τη λειτουργία των δικαστηρίων, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, Γιώργος Διαμάντης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε σημείο να επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα στη χώρα, να μας έχουν εγκαλέσει πολλές φορές και να μην μπορεί να εμπεδωθεί το αίσθημα του Δικαίου αν δεν υπάρχει χρονική συνάφεια.
Κι ενώ ο αριθμός των δικαστών είναι ικανοποιητικός, υπάρχουν τεράστια προβλήματα και ελλείψεις στους δικαστικούς υπαλλήλους. Ειναι ακάλυπτο το 1/3 των δικαστικών υπαλλήλων. Σε περίπου 8.800 οργανικές θέσεις, λείπουν περίπου 5.500. Είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο και καθίσταται πλέον διαχρονικό.

 

Σίγουρα η εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών μέσων όπως η ηλεκτρονική επίδοση κλήτευσης θα βοηθήσει το έργο των υπαλλήλων αν σκεφτεί κανείς ότι ο όγκος είναι τέτοιος που σήμερα παίρνουν δουλειά και στο σπίτι
Επιφυλάξεις ωστόσο υπάρχουν για το αν θα ενισχυθεί η προσπάθεια και με υλικοτεχνικές υποδομές. Διαχρονικό επίσης ήταν και το αίτημα εισαγωγής ηλεκτρονικής ηχογράφησης και καταγραφής της δίκης, με δεδομένο ότι πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, η παρουσία του Γραμματέα, του Δικαστικού Υπαλλήλου επιβάλλεται και συνταγματικά και σημαίνει πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων. Ωστόσο προβλέπεται για φέτος η πρόσληψη μόλις 250.
Ηλεκτρονική επίδοση σημαίνει ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Θα υπάρξουν δικλείδες. Θα προτείνουμε, πρόσθεσε, να μη σταματήσει να επιδίδει η Αστυνομία πριν ολοκληρωθεί η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας.

www.ertnews.gr

Βικτωρία Καβουριάρη

Αφήστε μια απάντηση