Γ.Γ. Δικαιοσύνης στο Πρώτο Πρόγραμμα : Επιπτώσεις στην καθυστέρηση απονομής, ψηφιακή κλήτευση, προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων και ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας στον νέο Κώδικα (audio)

Αύριο κατατίθεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών με απότερο στόχο τη βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στη χώρα.
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου μίλησε ο ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής.

Οπως είπε, έχουν γίνει πολλά. Μπορούν να γίνουν περισσότερα. Είναι μια ενδημική κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι 110 χρόνια πριν, το 1911 ο Νίκος Δημητρακόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, είχε πει στη Βουλή πως για να χουμε ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης είπε ότι συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη.

 

ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ
Δίνεται η δυνατότητα να κόβεται άδεια και μισθός σε περίπτωση καθυστερήσεων απονομής δικαιοσύνης.
Μέχρι τον βαθμό Αρεοπαγίτη οι δικαστικοί επιλέγονται από τα δικά τους όργανα.
Οι ίδιοι οι δικαστές θα κρίνουν τι θα συμβεί όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Τα δικαστήρια δικάζουν σύμφωνα με το σύστημα των αποδείξεων και όχι το λαϊκό αίσθημα.
Αυτή είναι η ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Στην Ευρώπη υπάρχει ο παλιός ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός.
Πρέπει κάπου να μπει μια τάξη.
Έχουμε το παράδοξο ο ίδιος δικαστής να βγάζει σε μια Περιφέρεια 100 αποφάσεις και στην ίδια περιοχή ένας άλλος να εκδίδει 70.
Πρέπει να δούμε το ποσοτικό και το ποιοτικό. Χρειάζεται εξισορρόπηση. Και ο δικαστής έχει το ποιοτικό κριτήριο της σκέψης του. Και η ταχύτητα συνδέεται με την δυνατότητα να σκέφτεται απερίσπαστα.
Όλοι μας υποκείμεθα στην κρίση του λαού. Χρειάζεται όσο γίνεται να υπάρχει έγκαιρη απονομή.
Και διαχρονικά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης των 49, υπάρχουν δείκτες που ζητούν επίσπευση.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Δεν ήταν σίγουρη η επίδοση ούτε ο προηγούμενος τρόπος.
Μπορεί να μην έμενε στη διεύθυνση που ανέφερε ο μηνυτής ή καταδικαζόταν ερήμην ο κλητευμένος.
Το ψηφιακό απελευθερώνει αστυνομικός και επιδίδεται μέσω του GOV.GR που εκεί έρχονται και όλες οι διασταυρωμένες εφαρμογές, στα email που εμείς δηλώσαμε στις Αρχές και στον αριθμό κινητού.
Είναι επομένως κατά μέγιστο τρόπο διασφαλιστικό. Προβλέπεται όμως πως στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να διακριβωθεί, πχ αγνώστου διαμονής, θα επιδίδονται με τον παλιό τρόπο.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Για φέτος έχει προβλεφθεί να προσληφθούν 250 δικαστικοί υπάλληλοι και να φτιάξουμε άμεσα την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων όπου μέσα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση ολίγων μηνών θα μπορούμε με έναν τρόπο γρηγορότερο από το ΑΣΕΠ, να εργαστούν.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Θα είναι καθοριστική γιατί θα είναι μια εξειδικευμένη αστυνομία από ανθρώπους που θα είναι μορφωμένοι, θα βοηθούν στο ανακριτικό έργο και ιδιαίτερα σε εκείνα τα αδικήματα που δεν είναι βατά ούτε σε έναν απλό αστυνομικό. Αποτελεί αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας που πρώτη φορά διατυπώθηκε επί Γιάννη Σκουλαρίκη.Θα επιταχύνει τη δικαιοσύνη. Είναι χρησιμη. Είναι μεγάλη κατάκτηση και αποτελεί αίτημα 40ετίας.

www.ertnews.gr

Βικτωρία Καβουριάρη
image}

Αφήστε μια απάντηση