Ανάλυση Ν. Μελέτη για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Η επαναβεβαίωση του στενού δεσμού Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο κ. Μητσοτάκης άγγιξε ευαίσθητες χορδές ενός πολιτικού συστήματος που είναι ίσως το πιο βαθιά δημοκρατικό στον κόσμο και το οποίο εμπνέεται από τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας, σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης σχολιάζοντας την ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Με αυτήν την ομιλία, δόθηκε η ευκαιρία στον πρωθυπουργό, να αναπτύξει την γενικότερη εικόνα ενός κόσμου που αλλάζει βίαια, καθώς και τι θέση έχουν σε αυτόν τον κόσμο η Ελλάδα με τις ΗΠΑ.

Χωρίς να αναφερθεί η λέξη Τουρκία, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής και ξεκάθαρος: κάλεσε όλους να ταχθούν όχι μόνο στον κ. Πούτιν αλλά και σε κάθε αναθεωρητισμό που πηγάζει από μια ιστορική φαντασίωση, παραπέμποντας σαφώς στον κ. Ερντογάν και τις νεοθωμανικές του φιλοδοξίες και επιδιώξεις.

Όσο για το Κυπριακό αναφέρθηκε σε ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό, τονίζοντας και πάλι κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη, αυτό που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι ότι η γραμμή Σούδας Αλεξανδρούπολης δημιουργεί έναν άξονα για τον οποίο η ασφάλειά του είναι δουλειά και της Αμερικής.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση