Προς τη γραμμή πυρός στο Χάρκοβο – Οδοιπορικό της ΕΡΤ (video)

Με μεγάλο κίνδυνο, το συνεργείο της ΕΡΤ, κατέγραψε την πορεία ενός κομβόι προς την εμπόλεμη ζώνη στο Χάρκοβο, μια περιοχή όπου σιγά σιγά οι Ουκρανοί ανακτούν τα εδάφη που είχαν περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Ώρα 5:30 το πρωί, στρατιωτικοί και πολίτες ΜΚΟ έχουν γίνει ένα, γεμίζοντας ασφυκτικά τα βαν με ότι είδους υλικά χρειάζονται όσοι πολεμούν στο Χάρκοβο και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ στρατιωτικός: «Οι στρατιώτες ξεκίνησαν την προέλαση στην μεριά του Χαρκόβου, κοντά στα σύνορα. Χρειάζονται βοήθεια και εμείς οπωσδήποτε θα φτάσουμε εκεί να τους δώσουμε ότι χρειάζονται, οπωσδήποτε».

Οι οδηγοί της μικρής αλλά πολύτιμης αποστολής για την πρώτη γραμμή, ετοιμάστηκαν για τον δρόμο των περίπου 480 χλμ, που οδηγεί στην καυτή ζώνη.

Η αποστολή της ΕΡΤ φόρεσε αλεξίσφαιρα και κράνη για ν’ ακολουθήσει την πομπή και μάλιστα από απόσταση ασφαλείας. Μια τέτοια αποστολή μπορεί να παρακολουθείτε από οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς αποτελεί στόχο.

Καθ’ οδόν το συνεργείο της ΕΡΤ, είδε πως οι θέσεις μάχης των Ουκρανών, με σακιά, αντιαρματικά εμπόδια, χαρακώματα στις άκρες του δρόμου είναι ακόμα εκεί παρά το γεγονός πως τα περίχωρα του Κιέβου είναι μακριά από την πρώτη γραμμή πυρός. Λίγο πιο κάτω υπήρχαν ταμπέλες δεξιά και αριστερά που προειδοποιούν για ναρκοπέδια.

Περίπου 150 χλμ μετά το Τσερνίκεβ που είχε πληγεί σφοδρά από τις Ρωσικές δυνάμεις η πομπή σταματά και όπως ανέφερε αξιωματικός της φάλαγγας βοήθειας προς το Χάρκοβο: «Οι μάχες είναι σφοδρές και χάρις τις προσπάθειες του Ουκρανικού στρατού οι Ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν αισθητά προς τα σύνορά τους. Είναι μια εμπόλεμη περιοχή, αρκετά επικίνδυνη».

Το Χάρκοβο εξ αρχής ήταν μια από τις περιοχές που η Ρωσία επιχείρησε να ελέγξει. Εκεί «μίλησαν» πολλές φορές τα δυτικά όπλα που προμηθεύτηκαν οι Ουκρανοί, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά.

Πάνω απ’ όλα όμως μίλησε η ψυχή του αμυνόμενου που τώρα, 70 και πλέον ημέρες πολεμικών συγκρούσεων, έχει καταφέρει ν’ απωθήσει τις Ρωσικές δυνάμεις σχεδόν στη συνοριογραμμή, ανακτώντας το Ουκρανικό έδαφος.

αποστολή της ΕΡΤ:
Γιώργος Σιδέρης / κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης / ήχος: Αντώνης Κυπραίος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση