Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (video)

Στην ολομέλεια εισάγεται την Πέμπτη η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με τους τόνους σήμερα να ανεβαίνουν στην αρμόδια επιτροπή. Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπερασπίστηκαν την 5ετή ανανέωση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει. Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να τοποθετήσει την εικόνα της Αγιάς Σοφιάς στο τουρκικό διαβατήριο γνωστοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Πολιτική αντιπαράθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής όπου συζητήθηκε η ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία, με κύρια διακυβεύματα, τη διάρκεια ανανέωσης, αλλά και τον γενικότερο διπλωματικό προσανατολισμό της χώρας.

Η συμφωνία εξασφαλίζει την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λέγοντας: «Γιατί επιλέξαμε τα πέντε χρόνια έναντι ενός; Διότι αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικά συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη. Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το πράσινο φως για την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψηφίζει τη συμφωνία: «είμαστε πιστοί και δεδομένοι, αφού είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο. Με την πολιτική σας βλάπτετε σοβαρά τη χώρα, υποβαθμίζετε το διεθνές της κύρος».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμο, αλλά αξιόπιστος. Κι αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί κι όχι μόνο οι Αμερικανοί, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκαθαρίζει ότι η Ένωση οφείλει να ορθώνει τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως δήλωσε η Ρομπέρτα Μετσόλα Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Όταν βλέπουμε και όπου βλέπουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαστε το θεσμικό όργανο που ανταποκρίνεται γρήγορα.+ 06:46 Όμως εννοείται ότι όταν μια χώρα δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τότε η Ένωση πρέπει να δράσει».

Νέες βολές κατά της Αθήνας, περί δήθεν ελληνικών προκλητικών ενεργειών, εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ υπουργός Άμυνας της Τουρκίας: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της. Αυτές αυξάνονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Αν η Ελλάδα εξοπλίζεται έναντι της Τουρκίας είναι λίγο, αν το κάνει για την άμυνά της είναι πολύ».

Δεξίωση γνωριμίας παράθεσε στην οικία του ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης και δήλωσε: «Δεν θα υπήρχε καλύτερη χρονική στιγμή για να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ουδέποτε ήταν ισχυρότερες. Είμαστε η προμετωπίδα στον αγώνα ανάμεσα στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα και στις φωνές της τυραννίας και του αυταρχισμού».

Νωρίτερα ο Τζορτζ Τσούνης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση