Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Ανησυχία για θεαματικό ρωσικό χτύπημα (video)

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς φουντώνουν τα σενάρια¨για το τι μπορεί να ανακοινώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σημερινή (9/5) ομιλία του στη στρατιωτική παρέλαση. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Ντονμπάς, με επιθέσεις των Ρώσων και των Τσετσένων συμμάχων τους.

Όπως μεταδίδει από το Κίεβο ο Γιώργος Σίδερης: «Οι Ουκρανοί περιμένουν να τελειώσει όλο αυτό που έχει ξεκινήσει από τις 24 Φεβρουαρίου και μάλιστα να τελειώσει νικηφόρα γι’ αυτούς και μάλιστα σε μία «σφυγμομέτρηση», καθώς μιλήσαμε με 1-12 ανθρώπους, θέλουν να τελειώσει αυτή η κατάσταση με την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική γη.

Για τη σημερινή ημέρα, αυτό το οποίο λένε είναι μακάρι εκείνο το οποίο μας απειλεί, να δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα και να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση.
Όταν ξεκινούσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθυνόμενος στο λαό της Ουκρανίας, είχε πει ότι δεν θα πρέπει να απευθύνονται προς τον εχθρό και οι Ουκρανοί αυτό το τηρούν, δεν ακούσαμε το όνομα του Ρώσου προέδρου, δεν ακούσαμε τη λέξη Ρωσία, ακούγαμε τη λέξη εχθρός και μόνο.

Πάντως εδώ στην πρωτεύουσα, αυτό το οποίο λέγεται, είναι ναι μεν θέλουν να τελειώνει αυτή η κατάσταση, όμως ανησυχούν, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι, γιόρτασε σε αντίθεση με τη Ρωσία, όπως γιορτάζονταν η 9η Μαΐου, όλες τις επόμενες χρονιές, όπως και στο Κίεβο και στην Κόκκινη Πλατεία, γιόρτασε την ημέρα της νίκης κατά των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, την ημέρα που γιορτάζει και η Ευρώπη, τη χτεσινή (8/5) ημέρα.

Γι’ αυτό το λόγο και στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, το »πάρκο της φλόγας», όπως λέγεται, εκεί κατέθεσε χθες στεφάνι ο πρόεδρος της Ουκρανίας και στη συνέχεια έκανε μία από τις καθιερωμένες βόλτες στην πρωτεύουσα. Από την άλλη πλευρά, χτες είχαμε αρκετούς συναγερμούς και μάλιστα στις 3πμ δεν χτυπούσε σειρήνα, αλλά το κινητό, ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, εγρήγορση, να ακούει ο κόσμος τις εντολές που δίνουν οι τοπικοί φορείς. Ο δήμαρχος του Κιέβου, εδώ και λίγα 24ωρα έχει απευθύνει έκκληση, αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες, να μην συνωστίζονται σε κεντρικά σημεία του Κιέβου, γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Και χτες συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στα ανατολικά και στα νότια, χαρακτηριστικό είναι πως εκτός από το σχολείο το οποίο καταστράφηκε, το απόγευμα χτυπήθηκαν και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κοντά στο Ντονέσκ, πάντα είναι στρατηγικός στόχος το καύσιμο, ειδικά όταν μία χώρα βρίσκεται σε περίοδο επιχειρήσεων, γιατί από τα δυτικά έχουν χτυπηθεί επίσης πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Έχει προκύψει θέμα με τα καύσιμα, μόνο γκάζι βρίσκει κανείς πολύ εύκολα, βενζίνη και πετρέλαιο, μόνο 10 λίτρα, αλλά από εκεί και έπειτα και οι γραμμές ανεφοδιασμού δύσκολο είναι να φτάσουν στο ανατολικό τμήμα.

Από ότι μας έλεγαν οι Ουκρανοί, έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες από τις ειδικές δυνάμεις των Ουκρανών, για να μπορούν να ανοίγουν διαδρόμους και να φτάνουν με ασφάλεια, είτε καύσιμα, είτε τρόφιμα, είτε φάρμακα, είτε άλλου είδους προμήθειες, εκεί που υπάρχει η πρώτη γραμμή άμυνας. Επίσης στα ανατολικά καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ρωσίας. Και στα νότια και στην Οδησσό, σφυροκοπείται όχι η πόλη, αλλά τα περίχωρά της, όπως και το Μικολάεβ, πολλοί πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί εκεί και οι προσπάθειες που γίνονται από την αεράμυνα, έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν αρκετούς από αυτούς».

 

αποστολή της ΕΡΤ
Γιώργος Σίδερης, κάμερα: Κάρλος Ρούβιο, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση