Αυστραλία: Έκθεση Ανοιχτοί Ορίζοντες – “Η Έλλαδα έχει φτάσει στην Μελβούρνη”

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αίσθηση τιμής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε επισήμως την έκθεση «Open Horizons – Ancient Greek Journeys and Connections», «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία Ελληνικά ταξίδια και επαφές», στο Μουσείο της Μελβούρνης.

Οι «Ανοιχτοί ορίζοντες» είναι μια μοναδική έκθεση 44 Ελληνικών σπάνιων αρχαιοτήτων, τα οποία ταξίδεψαν από την Ελλάδα στην Μελβούρνη, μέσω αυτής της «γόνιμης» συνεργασίας του Ελληνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Μελβούρνης, με την αρωγή του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και των Μουσείων Βικτώριας.

Η έκθεση παρουσιάζει 4000 χρόνια ιστορίας του Ελληνικού πολιτισμού και έχει ως κεντρικό έκθεμα μία τεράστια προτομή του Έλληνα θεού Δία, βάρους 400 κιλών. 23 από τις αρχαιότητες που εκτίθενται, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν εκτός Ελλάδας. Όπως ένα μαρμάρινο άγαλμα Αρχαϊκής σφίγγας – που ανασκάφηκε στα Σπάτα Αττικής τον 19ο αιώνα.

Στα επίσημα εγκαίνια, η κα Μενδώνη αναφέρθηκε με θέρμη στους Έλληνες ομογενείς, αλλά και την νέα πατρίδα που τους φιλοξενεί την Αυστραλία:

«Σήμερα η Αυστραλία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες στον κόσμο, ενώ η Βικτώρια και η πόλη της Μελβούρνης αποτελούν την καρδιά της ακμάζουσας Ελληνο- Αυστραλιανής κοινότητας στην πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη Αυστραλιανή κοινωνία. Μια κοινωνία ανοιχτή, που καλοσώρισε και δέχτηκε φιλόξενα τους Έλληνες και τους επέτρεψε να κάνουν αυτή την γη νέα πατρίδα. Αυτό εξηγεί κ. Πρωθυπουργέ γιατί τα δύο έθνη μας μολονότι τα χωρίζουν κυριολεκτικά ωκεανοί, έχουν έρθει τόσο κοντά στην καρδιά, για αυτή την γνήσια και ειλικρινή φιλία, είμαστε βαθιά ευγνώμονες».

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους, ο οποίος στον χαιρετισμό του μίλησε μάλιστα δύο φορές Ελληνικά και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους.

«Η Ελλάδα, έχει φτάσει στην Μελβούρνη», είπε ο κ. Άντριους και συμπλήρωσε πως σήμερα όλοι είναι λίγο ή πολύ Έλληνες… «Δεν μπορείς να μιλήσεις για ιστορία, για φιλοσοφία ή δημοκρατία, χωρίς να αναφέρεις τους Έλληνες».

Δήλωσε επίσης ευγνώμων που η έκθεση αυτή μεταφέρει την Ελλάδα στο Μουσείο της Μελβούρνης και δήλωσε βέβαιος ότι πρόκειται να είναι από τις πιο επιτυχημένες μουσειακές εκθέσεις όλων των εποχών, την οποία θα δούν χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο Ελληνικής καταγωγής, αλλά όλων των εθνικοτήτων.

Από την πλευρά της η Δ/ντρια του Έλληνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Άννα Καραπαναγιωτίδου επαίνεσε την συνεργασία με το Μουσείο της Μελβούρνης και ευχαρίστησε όσους «μοιράζονται αυτό το ταξίδι».

Τους ομιλητές πλαισίωναν μέλη της Ελληνικής προεδρικής φρουράς, που βρίσκονται επίσης σε επίσημη αποστολή στην Μελβούρνη.

Δεξίωση για την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού από τον Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης

Χθες, κατά την δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν της κας Μενδώνη το Γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Μελβούρνη, η κα Μενδώνη φωτογραφήθηκε πλαισιωμένη από τα 13 μέλη της προεδρικής φρουράς, οι οποίοι εντυπωσίασαν για άλλη μια φορά, όταν συμμετείχαν νωρίτερα στην φύλαξη του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης, ντυμένοι με τις επίσημες στολές των Ελλήνων Ευζώνων.

Ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης, αποκάλυψε στον χαιρετισμό του πως εξέφρασε τον θαυμασμό του στο Πρωθυπουργό της Βικτώριας:

«Όταν τον χαιρέτησα […] είπα, Εξοχότατε, πρέπει να πω ότι θαυμάζω που καταφέρνετε να διευθύνετε τόσο αποτελεσματικά ένα κράτος με τόσους πολλούς Έλληνες», είπε ο κ. Κακαβελάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος μετά τις επαφές που είχε με την κα Μενδώνη τόσο στο Σίδνεϊ τις ημέρες του Πάσχα, όσο και στην Μελβούρνη, είπε ότι «είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους με εξουσία να δείχνουν τόση απλότητα, αγάπη και σύνεση», όση δείχνει η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας.

Τόσο στα εγκαίνια της έκθεσης όσο και στη δεξίωση του Ελληνικού προξενείου της Μελβούρνης έδωσαν το παρόν εκατοντάδες ομογενείς, ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί πολιτικοί, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Βασίλης Παπαστεργιάδης, όσο και μέλη του επιχειρηματικού, του πνευματικού και του καλλιτεχνικού κόσμου από την παροικία.

Η έκθεση «Open Horizons – Ancient Greek Journeys and Connections», «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία Ελληνικά Ταξίδια και Επαφές» θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου.

Αυστραλία/ Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ – Αλέκος Μάρκελλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr