Α. Νιώτης (Βαρβάκειος Αγορά) στο Πρώτο: Το θέμα δεν είναι το αρνί για μια μέρα- Πόσο θα αντέξει ο κόσμος να πληρώνει κάθε εβδομάδα τα κρέατα; (audio)

«Οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια είναι 9-10 ευρώ εδώ στην αγορά στο 70% περίπου των καταστημάτων, 1 ευρώ πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι. Έχουν αυξηθεί οι ζωοτροφές, τα πετρέλαια, το καλαμπόκι και τα σιτηρά που έρχονταν από την Ουκρανία πριν τον πόλεμο, οπότε είναι επόμενο και δικαιολογημένο να υπάρχει αύξηση στις τιμές. Εμείς έχουμε βάλει πάρα πολύ μεγάλη πλάτη για τους καταναλωτές της Βαρβακείου» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο  αντιπρόεδρος Κρεοπωλών Βαρβακείου Αγοράς Ανδρέας Νιώτης.

«Αν θα έπρεπε να βάλουμε τις αυξήσεις που έχουμε πάρει θα ήταν πάρα πολύ μεγάλες, αλλά συγκρατούμε τις τιμές γιατί ο κόσμος κατεβαίνει για να βρει κάτι οικονομικό. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε στις τιμές που πρέπει να πουλήσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Νιώτης.

«Είναι νωρίς ακόμα, ο κόσμος αγοράζει μόνο συκωταριές και έντερα ή κομμάτια κρέας για φούρνο και κατσαρόλα. Τα ολόκληρα θα ξεκινήσουν να τα αγοράζουν από Μ. Πέμπτη. Όλοι μας ρωτάνε πόσο θα έχουν τα αμνοερίφια την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά δεν ξέρουμε ακόμα γιατί θα τα αγοράσουμε Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη για το Πάσχα και μπορεί να τα αγοράσουμε πιο φθηνά ή και πιο ακριβά από ό,τι αυτή την εβδομάδα. Δεν μπορούμε να δώσουμε τιμή στους καταναλωτές για την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου. Σήμερα πάντως τα εντόσθια και οι συκωταριές κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ το κιλό στην Βαρβάκειο.

Ο κ. Νιώτης ωστόσο εστιάζει στην συνολική αύξηση στις τιμές των κρεάτων εδώ και τέσσερις μήνες περίπου.

«Δεν είναι μόνο το αρνί που έχει αυξηθεί, τα κρέατα όλα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Κακώς που συζητάμε για μια μέρα που θα αγοράσει ο κόσμος το αρνί, η διαφορά θα είναι να το πάρει 10 ευρώ αντί για 8-9. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει ο κόσμος κάθε εβδομάδα να αγοράζει το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο. Τα προηγούμενα χρόνια πουλάγαμε μοσχάρι στα 7-7,5 ευρώ και τώρα είναι ένα ευρώ πάνω. Ίσα ίσα για να μπορούμε να κρατηθούμε ανοιχτοί, τίποτα περισσότερο» τόνισε ο κ. Νιώτης.


Παράλληλα, εκτίμησε πως σίγουρα θα συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές των κρεάτων. «Όταν η τιμή στο καλαμπόκι έχει διπλή, τριπλή τιμή λογικό είναι τα κοτόπουλα να αυξηθούν και τα ζωντανά θέλουν τροφή, είναι η ενέργεια, οι στάβλοι λειτουργούν με ρεύμα, το αυξημένο πετρέλαιο αυξάνει το κόστος μεταφοράς, είναι λογικό να αυξηθούν οι τιμές ενώ θα μειωθούν και τα κοπάδια» είπε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αν οι τιμές στα αμνοερίφια στα συνοικιακά κρεοπωλεία, φτάσουν να κυμανθούν στα 14 ευρώ θα πρόκειται για υψηλή τιμή.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση