Σημαντική στροφή στην ηλεκτροκίνηση σκοπεύει να κάνει η Honda έως το τέλος της δεκαετίας

Η Honda, μια εταιρεία που πουλά 4,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, ανακοίνωσε ένα σχέδιο ηλεκτροκίνησης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βάλει σε κυκλοφορία 30 ηλεκτρικά νέα μοντέλα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, από πολύ μικρά αυτοκίνητα έως μεγάλα SUV.

Η Honda δεν είναι πολύ καλή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλήρους ισχύος (full-electrice), αντιπροσωπεύοντας μόνο το 1% των πωλήσεών της το 2021. Ωστόσο, η εταιρεία είναι γνωστή για τα υβριδικά της.

Η Honda ανακοίνωσε ότι από το 2040 θέλει να παράγει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το τρέχον σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με τη Sony (από το 2025) και ειδικά με τη General Motors (από το 2027), συνεργασίες που θα βοηθήσουν την εταιρεία να αναπτύξει νέα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα.

Η Honda θέλει να λανσάρει ένα πολύ μικρό ηλεκτρικό μοντέλο που θα πωλείται στην Ιαπωνία από το 2024, στην τιμή των 8.000 δολαρίων και για τις ΗΠΑ υπάρχουν δύο ηλεκτρικά μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας, αντίστοιχα μεγάλα, που θα κοστίζουν περίπου 30.000 δολάρια. Η ιαπωνική εταιρεία θέλει επίσης να λανσάρει δύο πλήρως ηλεκτρικά σπορ αυτοκίνητα.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 η Honda να έχει παραγωγική ικανότητα δύο εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι Ιάπωνες να βασίζονται στην ανάπτυξη μπαταριών στερεάς κατάστασης (solid state battery), που είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά είναι δύσκολο να παραχθούν, το κόστος είναι υψηλό και τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά.

Η Honda θέλει επίσης να αναπτύξει τη δική της αρχιτεκτονική για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Honda τα πάει καλά στα υβριδικά, με συνολικές πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων το μισό εκατομμύριο το 2021.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr