Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ – Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Σε εξέλιξη είναι η 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, διεκδικώντας αύξηση μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας, με συμμετοχή πλήθους κόσμου, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Ακινητοποιημένοι παραμένουν οι συρμοί του μετρό (γραμμές 1, 2, 3), του τραμ και τα τρόλεϊ, ενώ τα λεωφορεία θα κινηθούν ώς τις 9 το βράδυ. Σήμερα δεν ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια ενώ λόγω της απεργίας υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμους. Mε προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. 24ωρη απεργία πραγματοποιεί η ΠΟΣΠΕΡΤ και τετράωρη στάση εργασίας 12 με 4 το μεσημέρι πραγματοποίησαν ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΕΡ.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς και άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ ζητεί μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με την αισχροκέρδεια» και ζήτησε να επιστραφούν άμεσα στην κοινωνία τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά να μπει και ένα πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μειωθεί. Να υπάρξει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών» υποστήριξε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρουσία του στην απεργιακή συγκέντρωση.

Σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος χαρακτήρισε τη σημερινή απεργία ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και μέτωπο για την αύξηση των μισθών.

Η ακρίβεια δεν είναι θεωρητική, καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων και χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητώντας να ψηφιστεί η τροπολογία του ΜέΡΑ25 για να μην κοπεί κανένα νοικοκυριό από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση