Ετοιμάζεται τριμερής Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου για την ενέργεια

Το δρόμο για την τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας Κώστα Σκρέκα, της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου και του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ είναι πιθανό να ανοίξει η σημερινή αντίστοιχη συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ήδη γίνονται προπαρασκευαστικές εργασίες ανάμεσα στις τρεις κυβερνήσεις ώστε τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας να τεθούν επί τάπητος στην Ιερουσαλήμ, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι υπουργοί Ενέργειας των Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναμένεται να συνομιλήσουν με αφορμή τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας θέματα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών τους αλλά κυρίως τη διαμόρφωση εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού της Ε.Ε. με φυσικό αέριο.

Ο EastMed

Ενδιαφέρον, λένε οι πληροφορίες, θα έχει η συζήτηση μεταξύ των τριών υπουργών για το σχέδιο του έργου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Το project φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι ΗΠΑ είχαν αποσύρει την πολιτική τους στήριξη από το συγκεκριμένο έργο.

Ενδεικτική της δυναμικής που αποκτά ο αγωγός, ο οποίος αποσκοπεί στο να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος τόνισε την ανάγκη να μελετηθεί το συγκεκριμένο έργο μετά τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους σχεδιασμούς που κάνει η κοινοπραξία των εταιρειών ΔΕΠΑ και Edison ο αγωγός πρόκειται να καταλήγει στην Ιταλία. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του έργου έχουν αλλάξει ριζικά.

Ο EastMed επίσης έχει βρεθεί στο προσκήνιο και μετά τις συζητήσεις που έχουν κάνει Ιερουσαλήμ και Άγκυρα για την ανάπτυξη αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου μέσω της Τουρκίας. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς όπως αναφέρουν πηγές, συναντά τα εμπόδια των ΑΟΖ της Κύπρου και της Συρίας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση

Στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Ενέργειας βρίσκεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση του μέρους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου με πόρους ύψους 657 εκ. ευρώ.

Το Ισραήλ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ηλεκτρική διασύνδεση του με την Κύπρο και την Ελλάδα ώστε να αποκτήσει εναλλακτική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση