Δημοσκόπηση Alco: – Αγωνία για την ακρίβεια και τον πόλεμο – Πρωτιά της ΝΔ με 8,9 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα προβληματίζει έντονα τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της ALCO.

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία, ενώ οι περισσότεροι κρίνουν θετικά τη στάση της χώρας στην ουκρανική κρίση.

Στο πολιτικό κομμάτι της δημοσκόπησης της ALCO για λογαριασμό του OPEN TV, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος ως πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ingr

Στην ερώτηση «σας ανησυχούν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία», το 60% λέει πολύ, το 33% αρκετά, το 4% λίγο και το 2% καθόλου.

Οι πολίτες δήλωσαν ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας εξαιτίας του πολέμου, με το 38% να λέει ότι ανησυχεί αρκετά, το 33% πολύ, το 16% λίγο και το 9% καθόλου.

Οι περισσότεροι κρίνουν θετικά τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία, ενώ ως προς το αν αυτή η στάση υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, το 38% λέει αρκετά, το 27% καθόλου, το 17% πολύ και το 10% λίγο.

Αδυναμία να εξοφλήσουν τις πάγιες υποχρεώσεις

Με δυσκολία μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους οι περισσότεροι ερωτηθέντες.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, αναφορικά με τη δυνατότητα κάλυψης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου, το 55% λέει πως μπορεί με μεγάλη δυσκολία, το 29% με μικρή δυσκολία, το 10% απαντά ότι δεν μπορεί να τους καλύψει και ένα 6% απάντησε «εύκολα».

Στο ερώτημα της Alco, αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βοηθούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, το 46% λέει καθόλου, το 29% λίγο, το 17% αρκετά και το 2% πολύ.

Ισοπαλία για την απλή αναλογική

Μοιρασμένοι στα δύο είναι οι πολίτες για το αν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος (σ.σ. απλή αναλογική), προκειμένου να είναι πιο εύκολη η αυτοδυναμία ενός κόμματος, καθώς επικρατεί… ισοπαλία με 39% υπέρ και 39% κατά, ενώ το 22% απάντησε ότι δεν ξέρει.

Πρωτιά Μητσοτάκη, δεύτερος ο… κανένας

Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα», ο πρωθυπουργός προηγείται με 36%, ενώ δεύτερος έρχεται, για μία ακόμη φορά, ο… κανένας με 33% και ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 23%.

Στις 8,9 η «ψαλίδα»

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,2%, με την «ψαλίδα» να κλείνει στις 8,9 μονάδες.

Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με ποσοστό 13% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 14,2%.

Αφήστε μια απάντηση