Σε Dalida μεταμορφώνεται ξανά η Εύα Κοτανίδη στο Μέγαρο Μουσικής

Πούλησε εκατομμύρια δίσκους, τραγούδησε σε επτά γλώσσες, συνεπήρε τα πλήθη με τις μυθικές ερμηνείες της. Όσο το επαγγελματικό της άστρο φώτιζε τον ουρανό της ζωής της, τόσο οι προσωπικές της διαδρομές και τα ερωτικά μονοπάτια που ακολουθούσε τη βύθιζαν στο σκοτάδι.

Τις μεγάλες αντιφάσεις που καθόρισαν την πορεία της μοναδικής ντίβας του γαλλικού τραγουδιού Dalida, ξαναφέρνει επί σκηνής μετά τις sold out παραστάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Εύα Κοτανίδη στην αίθουσα διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από σήμερα 28 έως και την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Dalida: Τραγουδώντας μέχρι το τέλος» («En chantant jusq’au bout), που υπογράφει σκηνοθετικά η Νεκταρίας Γιαννουδάκη μας καταδύεται στο μαύρο σύμπαν μιας ξεχωριστής καλλιτεχνικής προσωπικότητας που μέσα από τα τραγούδια της αφηγείτο τις εμπειρίες της, τις αλήθειες της, τη συγκλονιστικά ταραγμένη ζωή της.

Η ηθοποιός Εύα Κοτανίδη συστήνει στο ertnews την αντιφατική προσωπικότητα της Dalida«Αν και η Dalida υπήρξε προγενέστερη της δικής μου εποχής, μου προκαλούσε πάντα μεγάλο θαυμασμό. Χωρίς προσωπικά να έχω τόσο μεγάλη αντίθεση ως χαρακτήρας  ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ως καλλιτέχνης και γυναίκα μπόρεσα να αισθανθώ, να εμπνευστώ από την ιστορία και  την προσωπικότητά της και ξεκίνησα την έρευνά μου, για να μπορέσω να την ενσαρκώνω επί σκηνής από τα σημεία που μας ενώνουν», λέει στο ertnews.gr η Εύα Κοτανίδη και εξηγεί:

«Κοινό μας σημείο το τραγούδι σε πολλές γλώσσες και δη στη γαλλική που είναι και η μητρική μου (από την καταγωγή της μητέρας μου), επίσης το γεγονός πως είμαι ηθοποιός που τραγουδά όπως κι εκείνη ξεκίνησε ως ηθοποιός αν και τελικά ακολούθησε αποκλειστικά το τραγούδι. Με ενέπνευσε ο αγώνας της ως καλλιτέχνης και γυναίκα να αποδείξει την αξία της, ιδίως ερχόμενη από «ξένη χώρα», την πάλη της να ισορροπήσει μια πολύ έντονη μάχη μέσα της, ανάμεσα στην καριέρα της και την προσωπική ζωή, το κουράγιο της, το πάθος της για τη δουλειά».

Η Yolanda Christina Gigliotti, κατά κόσμον Δαλιδά υπήρξε μια συγκλονιστική περφόρμερ αλλά και ο ορισμός της femme fatale. Η απόλυτη επιτυχία και δόξα που γνώρισε ως καλλιτεχνική υπόσταση δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από την πολυπόθητη προσωπική ευτυχία και το 1987, σε ηλικία 54 ετών έδωσε η ίδια τέλος στη ζωή της, ακολουθώντας την τραγική μοίρα των πρώην συντρόφων της.

«Τελικά πιστεύω ότι όλη μας η ζωή είναι μια προσμονή. Μια αβάσταχτη και ατελείωτη προσμονή. Όταν πάψεις να περιμένεις, τελειώνει και η ζωή», έλεγε η Dalida.Συντελεστές της παράστασης:

Ερμηνεία: Εύα ΚοτανίδηΣτο πιάνο: Παντελής ΜπενετάτοςΣκηνοθεσία: Νεκταρία ΓιαννουδάκηΒοηθός Σκηνοθέτης: Χριστιάννα ΜαριόληΒοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος ΚούληςΚείμενα: Εύα Κοτανίδη με τη συμβολή της Ευσταθίας ΜαντζούκαΟργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου/ Τέχνης ΠολιτείαΕνδυματολόγος – Σκηνογράφος:  Βασιλική ΣύρμαΧορογράφος: Άννα ΑθανασιάδηΦωτισμοί: Μελίνα ΜάσχαVideo παράστασης: Κλεοπάτρας ΚοραήΜουσική επιμέλεια: Νίκος Ασημάκης, Music Art LabΠαραγωγή: Σαλτιμπάγκοι

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr