Ο Μπάιντεν βάζει έξτρα φόρο στους 700 πλουσιότερους Αμερικανούς – Πλήρωναν λιγότερα από πυροσβέστες και καθηγητές

Ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα στοχεύει τους δισεκατομμυριούχους παρουσίασε ο Λευκός Οίκος, προτείνοντας για πρώτη φορά φόρο για τους 700 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Το σχέδιο «Ελάχιστος φόρος εισοδήματος δισεκατομμυριούχων» υπό τον πρόεδρο καθιερώνει σύμφωνα με την Washington Post έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 20% για όλα τα αμερικανικά νοικοκυριά με αξία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό σημαίνει πως η πλειονότητα των νέων εσόδων που θα συγκεντρώνονταν από τον φόρο θα προέρχονται από τους δισεκατομμυριούχους, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος.

ingr

Ο Μπάιντεν τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσιότερων Αμερικανών, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα ένα φορολογικό σχέδιο ειδικά σχεδιασμένο για να «πλήξει» τους δισεκατομμυριούχους.

Πάντως όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων απέτυχαν εν μέσω μεγάλων πολιτικών αντιθέσεων με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο αν θα συμφωνήσουν όλες οι γερουσιαστές με το νομοσχέδιο.

Τι ισχύει μέχρι τώρα

Μέχρι σήμερα πολλοί δισεκατομμυριούχοι μπορούν να πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τους μέσους Αμερικανούς, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φορολογεί την αύξηση της αξίας των μετοχών τους μέχρι την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι σε θέση να δανείζονται έναντι των συσσωρευμένων κερδών τους χωρίς να πληρώνουν φόρους στα κεφαλαιακά κέρδη, επιτρέποντας στις τεράστιες συσσωρεύσεις πλούτου να μην φορολογούνται ουσιαστικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πιο μικρός ο φορολογικός συντελεστής στους εκατομμυριούχος παρά στους μέσους Αμερικάνους

Πάντως το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων εκτίμησαν αυτό το φθινόπωρο ότι 400 οικογένειες δισεκατομμυριούχων κατέβαλαν μέσο ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή λίγο πάνω από το 8% του εισοδήματός τους μεταξύ 2010 και 2018. Ο συντελεστής αυτός είναι χαμηλότερος από τον συντελεστή που πληρώνουν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 20%

Το σχέδιο του Λευκού Οίκου θα επιβάλει στους δισεκατομμυριούχους να πληρώνουν φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 20% επί του πλήρους εισοδήματός τους, ή του συνδυασμού των παραδοσιακών μορφών μισθολογικού εισοδήματος.

Οι δισεκατομμυριούχοι που θα πληρώνουν συντελεστή κάτω από αυτό θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνουν τώρα και του συντελεστή 20 τοις εκατό.

Οι δισεκατομμυριούχοι που πληρώνουν ήδη πάνω από το 20 τοις εκατό δεν θα οφείλουν πρόσθετους φόρους. Οι φόροι που καταβλήθηκαν για τον ελάχιστο φόρο θα προσμετρηθούν σε ό,τι οφείλουν οι δισεκατομμυριούχοι όταν θα πρέπει να πληρώσουν τους συνήθεις φόρους κεφαλαιακών κερδών.

«Ο ελάχιστος φόρος εισοδήματος δισεκατομμυριούχων θα διασφαλίσει ότι οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί θα πληρώνουν φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 20 τοις εκατό για το πλήρες εισόδημά τους» αναφέρει το έγγραφο του Λευκού Οίκου.

«Αυτός ο ελάχιστος φόρος θα διασφαλίσει ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν θα πληρώνουν πλέον φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τους δασκάλους και τους πυροσβέστες».

360 δις. νέα έσοδα από τους φόρους στους πλούσιους

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι ο φόρος θα αποφέρει περίπου 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα τα επόμενα 10 χρόνια, εάν τεθεί σε ισχύ. Η πρόταση εκπονήθηκε από συνεργάτες του Μπάιντεν στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο του Λευκού Οίκου.

Τέλος ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δημοσιεύσει τη Δευτέρα έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει αυξήσεις στις αμυντικές και μη αμυντικές δαπάνες, με έμφαση στην ψυχική υγεία, την παιδική μέριμνα, άλλα κοινωνικά προγράμματα και τη μείωση του ελλείμματος.

Αφήστε μια απάντηση