Ηλεκτρική ενέργεια: Πλαφόν 180 ευρώ ανά MWh στη χονδρική αγορά προτείνουν Ισπανία και Πορτογαλία

Κοινό μέτωπο της Ισπανίας με την Πορτογαλία εν όψει της Συνόδου Κορυφής για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Πέδρο Σάντσεθ με τον Αντόνιο Κώστα της Πορτογαλίας θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους για περιορισμό της τιμής της μεγαβατώρας (MWh) στη χονδρική αγορά στα 180 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε, κυρίως, η Γερμανία έβλεπαν ευνοϊκά τον περιορισμό των τιμών στην αγορά χονδρικής: για να εισαχθεί ένα μέγιστο όριο, υποστήριζαν, αυτό θα έπρεπε να γίνεται στην αγορά λιανικής. Η Ιταλία, από την πλευρά της, τάσσεται υπέρ της θέσπισης ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία είναι η συνιστώσα που ανεβάζει περισσότερο την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως επισημαίνει η υπουργός Ενέργειας και Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα το ανώτατο όριο των 180 ευρώ ανά MWh θα είναι σχεδόν 40 ευρώ κάτω από το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (που σήμερα βρίσκεται στα 217 ευρώ) και έτη φωτός μακριά από τα 545 ευρώ που κόστισε στις 7 Μαρτίου, το ιστορικά μέγιστο υψηλό.

Η πρόταση αυτή έχει παρελθόν καθώς εφαρμοζόταν ήδη μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας έως ότου μια ευρωπαϊκή οδηγία απαγόρευσε τη διατήρηση ορίων στις προσφορές των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά. Οι δύο χώρες άλλωστε εντάσσονται στην “ομπρέλα” του Operador del Mercado Ibérico de Energía (OMIE).

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση