«Αντέχει» ο προϋπολογισμός – Υπέρβαση φορολογικών εσόδων – Πιθανότατα αύριο νέα μέτρα στήριξης

Οι «αντοχές» που επέδειξαν τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο δίμηνο του έτους αφήνουν ορισμένα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης (πιθανότατα θα ανακοινωθούν αύριο), όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι: «η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου», καθώς τον Φεβρουάριο κατεγράφη υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα ύψους 587 εκατ. ευρώ.

«Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8,765 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Παρέπεμψαν στις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις πιθανές εκτιμήσεις, αλλά και σε ένα τρίτο σενάριο πιο θετικό. Εξηγώντας όμως πως η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και πως πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση και απαιτούνται τουλάχιστο 2 μήνες για να υπάρχει καλύτερη εικόνα.
Άρα- σημείωναν- η πολιτική είναι μόνο για βραχυπρόθεσμες κινήσεις με την εξαίρεση κινήσεων που πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνουν όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή τα μέτρα θα είναι βραχυχρόνια και υπό συνεχή αξιολόγηση ανάλογα με τις εξελίξεις.
Όσον αφορά στα στοιχεία του προϋπολογισμού από αυτά προκύπτει ότι:

-Το πρωτογενές έλλειμμα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, έφθασε τα 903 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,004 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 3,268 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,497 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

-Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,860 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,083 δισ. ευρώ ή 10,9% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη το μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1,718 δισ. ευρώ, η οποία κατόπιν της θετικής προκαταρτικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετατοπίζεται χρονικά για το μήνα Απρίλιο 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 635 εκατ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου.

-Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 9,503 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,124 δισ. ευρώ ή 10,6% έναντι του στόχου. Εξαιρουμένου του προαναφερόμενου ποσού από το TAA, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 594 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

-Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8,765 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ ή 11,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2021. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης εκτιμάται ότι προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.).
-Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 642 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 40 εκατ. ευρώ από τον στόχο (683 εκατ. ευρώ).

-Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 427 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 213 εκατ. ευρώ από τον στόχο (640 εκατ. ευρώ).
-Επιμέρους τον Φεβρουάριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,005 δισ. ευρώ μειωμένο 473 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο λόγω της μη είσπραξης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ποσού 1,718 δισ. ευρώ, όπως προαναφέρεται. Εξαιρουμένης αυτής, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,245 δισ. ευρώ.
-Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 ανήλθαν στα 9,763 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,185 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (11,948 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:
α) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 148 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
β) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 47 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και
γ) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση