Επιμένει η πανδημία – Αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι

Παρά τη σαφή αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, η πανδημία επιμένει, με τις νέες μολύσεις και τους θανάτους να παρουσιάζουν αύξηση στη χώρα μας. Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημασία του τριπλού εμβολιασμού σε μήνυμά του στο Instagram.

«Ο ιός είναι μαζί μας και αυτό είναι εμφανές και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αύξηση κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο οι νέες μολύνσεις και ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν λόγω βαριάς νόσησης.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός της επέλασης της Ο2 που είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει περισσότερο των εμβολίων που αντικαθιστά την Όμικρον» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 22.694 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 106.996 τεστ και 70 θανάτους, ενώ 364 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στη μάχη κατά του κορονοιού και το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, «από 5 Μαρτίου μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο 1.640 πολίτες και 1.540 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Η προστασία που παίρνουμε από την τρίτη (δόση), είναι αρκετά καλή για να αντιμετωπίσουμε τη νοσηλεία και τους θανάτους. Ωστόσο, δεν είναι τόσο καλή έναντι των λοιμώξεων και δεν διαρκεί πολύ» σημείωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

«Αυτό που έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την 4η δόση είναι ότι δεν προσφέρει πολλά πράγματα στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την 3η…όμως φαίνεται ότι για τα ηλικιωμένα άτομα και αυτές οι μικρές διαφορές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώσθηκε ο πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη.

«Στο ημερήσιο rapid τεστ που έκανα σήμερα στο γραφείο βγήκα θετικός στον Covid19. Κατά συνέπεια θα απομονωθώ στο σπίτι μου και θα εργαστώ από εκεί. Θέλω να θυμάστε ότι ο τριπλός εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια από την σοβαρή νόσηση» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Instagram.

Σχετικά ενημερώθηκαν η τουρκική προεδρία και το Πατριαρχείο, το οποίο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός.

Ταχεία ανάρρωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ευχήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση