Covid-19: Καινοτόμα φόρμουλα απολυμαντικού με βάση νανοσωματίδια για την εξουδετέρωση ιών

Μια αμερικανική ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει ένα απολυμαντικό με βάση νανοσωματίδια που μπορεί να καταστρέφει συνεχώς τους ιούς σε μια επιφάνεια για έως και επτά ημέρες. 

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19, οι υγειονομικές αρχές έχουν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών πλένοντας σωστά με σαπούνι και νερό, τονίζοντας ότι όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό τζελ με 70% αλκοόλ. Έγιναν επίσης συστάσεις για απολύμανση σπιτιών. 

Στο πλαίσιο αυτό, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα έχει σκοπό, από την αρχή της πανδημίας, να αναπτύξει ένα απολυμαντικό ταχείας δράσης. Ωστόσο, αφού ρώτησαν τους γιατρούς να μάθουν τι πραγματικά ήθελαν από ένα απολυμαντικό, είπαν ότι ένα απολυμαντικό μακράς διαρκείας, το οποίο θα συνέχιζε να απολυμαίνει πολύ μετά την εφαρμογή περιοχές με υψηλή επαφή, όπως χερούλια, πόρτες και δάπεδα, θα ήταν χρήσιμο.  

Οι ερευνητές δημιούργησαν τελικά ένα απολυμαντικό με βάση νανοσωματίδια. Το δραστικό συστατικό είναι μια σχεδιασμένη νανοδομή, που ονομάζεται οξείδιο του δημητρίου (Cerium oxide), το οποίο είναι γνωστό για τις αναγεννητικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα νανοσωματίδια οξειδίου του δημητρίου τροποποιούνται με μικρές ποσότητες αργύρου για να γίνουν ισχυρότερα έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών

Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν ότι το απολυμαντικό λειτουργεί τόσο χημικά όσο και μηχανικά. Τα νανοσωματίδια εκπέμπουν ηλεκτρόνια που οξειδώνουν τον ιό, καθιστώντας τον ανενεργό. Μηχανικά, προσκολλώνται πάνω στον ιό και σκίζουν  την επιφάνειά του σχεδόν σαν να έσκαγε ένα μπαλόνι. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το απολυμαντικό έχει δείξει εξαιρετική αντιική δράση έναντι επτά διαφορετικών ιών. Όχι μόνο έχει δείξει αντιικές ιδιότητες έναντι του SARS-CoV-2 και του ρινοϊού, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα άλλων ιών με διαφορετικές δομές και πολυπλοκότητα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό το απολυμαντικό θα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια σε άλλους ιούς που μπορεί να εμφανιστούν. 

Σε αντίθεση με πολλά απολυμαντικά του εμπορίου, αυτή η φόρμουλα δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα είναι ασφαλές για χρήση σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι ρυθμιστικές δοκιμές για τον ερεθισμό των κυττάρων του δέρματος και των οφθαλμών, όπως απαιτείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, δεν έδειξαν ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr