Άνοιξη με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the cat

Η διαδικτυακή πλατφόρμα “Rembrandt and the cat”, παρουσιάζει το πρόγραμμά της για την Άνοιξη του 2022.
Δευτέρα 14 και Δευτέρα 21 Μαρτίου
«Γιώργος Σεφέρης, Αλμπέρ Καμύ: Παράλληλοι»
Με τη φρέσκια ματιά της κριτικού λογοτεχνίας Μαίρης Καιρίδη φιλοδοξούμε να ερευνήσουμε την σχέση δύο ανθρώπων των γραμμάτων που υπήρξαν σύγχρονοι – έχοντας δεκατρία χρόνια διαφορά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανήκουν στην ίδια γενιά – και μέτοχοι μιας κοινής γαλλικής λογοτεχνικής παιδείας και μίας ευρύτερα ευρωπαϊκής πνευματικής παράδοσης. Παρότι κινούμενοι σε συναφείς χώρους, με πλήθος κοινών γνωστών, ο Σεφέρης κι ο Καμύ φαίνεται να μην συναντήθηκαν ποτέ ούτε στην πραγματικότητα ούτε και στα γραπτά τους. Αναδεικνύουμε τρεις άξονες που διατρέχουν το έργο των δύο λογοτεχνών και που θεωρούμε ότι συγκεντρώνουν τα στοιχεία που νομιμοποιούν κι ακόμη ενθαρρύνουν την συσχέτισή τους.
(Πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 15 ευρώ και για τα δύο μέρη)
Δευτέρα 4 Απριλίου και Δευτέρα 11 Απριλίου
«Η πίστη στο έργο δυο κορυφαίων του σινεμά: Αντρέι Ταρκόφσκι και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν»
Με την πλούσια και τεκμηριωμένη αφήγησή του και την προβολή πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου επιχειρεί μια καταβύθιση στους στοχαστικούς κόσμους δυο μεγάλων σκηνοθετών, του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, διερευνώντας τη φιλοσοφική, αισθητική και κινηματογραφική αποτύπωση της πίστης και του τρόπου που αυτή αγγίζει το έργο τους. Η πρώτη διάλεξη είναι αφιερωμένη στον Ταρκόφσκι, στην ποιητική και τη μεταφυσική του, ξεκινώντας από τις πρώτες του ταινίες για να φτάσει μέχρι τη Θυσία που προβάλλεται και βραβεύεται τη χρονιά που πεθαίνει. Η δεύτερη διάλεξη εξερευνά τις σύνθετες διαδρομές στην πίστη του Μπέργκμαν, στη σχέση του ανθρώπου με τον θεό αλλά και τον εαυτό του.
(Πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 15 ευρώ και για τα δύο μέρη)

Τρίτη 19 και 21 Απριλίου
«Το θείο δράμα στην τέχνη της Αναγέννησης και του Βυζαντίου”

Με την πυκνή και πάντα τεκμηριωμένη αφήγηση του αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Τάσου Παπαδόπουλου ταξιδεύουμε στο χρόνο και την τέχνη μέσα από τα αριστουργήματα της ζωγραφικής. Γνωρίζουμε την εποχή που παρουσιάστηκαν, τη συνθήκη που διαμόρφωσαν, τα ρεύματα στα οποία εντάχθηκαν αλλά και τη συνταρακτική διαδρομή των ανεπανάληπτων δημιουργών τους, οι οποίοι στην πραγματικότητα επινόησαν έναν νέο τρόπο για να δούμε και να συνδεθούμε με τον κόσμο. Παράλληλα διερευνούμε τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ της δυτικής και της βυζαντινής τέχνης στο τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν το θείο δράμα μέσα από δύο συναρπαστικές διαλέξεις σαν περιήγηση στη δημιουργία, τα χρώματα, το φως.
(Πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 15 ευρώ και για τα δύο μέρη)

Παρασκευή 29 Απριλίου
«Η αβάστακτη νοσταλγία του Γιόζεφ Ροτ»

Πατώντας ανάμεσα σε δυο κόσμους, νοσταλγός και προφήτης, εγωκεντρικός, γενναιόδωρος, διαυγής και σακατεμένος ο Γιόζεφ Ροτ έζησε ως προσωπικό πεπρωμένο το ναυάγιο της Μεσευρώπης ίσως και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Παράφορος και οικουμενικός μέσα από τις πολυάριθμες μυθοπλαστικές αφηγήσεις του αλλά και την ασυναγώνιστη καθαρότητα των δημοσιογραφικών του κειμένων ο Γιόζεφ Ροτ έγινε «ο ακροβάτης που έπεσε από το σκοινί στο οποίο ακροβατούσε», σύμφωνα με την ανεπανάληπτη προσέγγιση του Κλαούντιο Μάγκρις. Η Εύη Καρκίτη ακολουθεί τα βήματά του στη ζωή και τη γραφή, στις επινοημένες του ταυτότητες, στις συγκλονιστικές εκλάμψεις του, την απίστευτη ακρίβεια με την οποία είδε το μέλλον. Η πνευματική του Οδύσσεια, εξάλλου, τον κάνει με το χέρι τρεμάμενο να αποχαιρετά την παλιά Ευρώπη κα τον παλιό κόσμο γνωρίζοντας πως δεν έχει και δεν θέλει να έχει καμιά θέση σε εκείνον που έρχεται.
(Πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Τετάρτη 4 Μαΐου
«Το σύμπαν του Πατρίκ Μοντιανό»

Στα βιβλία του Patrick Modiano, οι πρωταγωνιστές αναζητούν πάντα κάτι που έχουν χάσει. Περιδιαβαίνουν τα προάστια του Παρισιού ένα μελαγχολικό απόγευμα Κυριακής προσπαθώντας να ακολουθήσουν τα σημάδια που τους δίνει ένα όνομα, μία εγγραφή στον Χρυσό Οδηγό, μία φευγαλέα κι απροσδιόριστη ανάμνηση. Συχνά έχουμε την αίσθηση ότι όλη του την ζωή ο Modiano γράφει το ίδιο βιβλίο, το αναπτύσσει, το μετατρέπει, το ραφινάρει. Μέσα από μία εξαιρετικά κομψή γραφή, ο Modiano αποτυπώνει τα μονοπάτια της μνήμης, αποκαλύπτοντας τον ακανόνιστο τρόπο με τον οποίο αυτή εισέρχεται στη ζωή μας αλλά και την τραυματική σφραγίδα που αυτή αφήνει. Με την αφήγηση και προσέγγιση της κριτικού λογοτεχνίας Μαίρη Καιρίδη στεκόμαστε στα σπουδαία του έργα όπως το «Ντόρα Μπρούντερ» (1997), «Η Μικρή Μπιζού» (2001) και «Στο καφέ της χαμένης νιότης» (2007), που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό, καθώς και στα λιγότερο γνωστά, όπως «Για να μη χάνεσαι στη γειτονιά» (2014). Ειδική μνεία στο αυτοβιογραφικό «Ένα Πεντιγκρί» (2005) που μεταξύ άλλων μνημονεύει και την Θεσσαλονίκη, τόπο των Σεφαραδιτών προγόνων του.
(Πλατφόρμα zoom, 19:00, συμμετοχή 7 ευρώ)

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις θα πρέπει να καταθέσουν την συμμετοχή τους, τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν από το σεμινάριο, σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  Δικαιούχος: Καρκίτη Ευδοκία Αριθμός Λογαριασμού: 872/743467-71 ΙΒΑΝ: GR9201108720000087274346771 (Αιτιολογία καταθέτη: O τίτλος του σεμιναρίου και οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο του καταθέτη!)
ALPHA BANK Δικαιούχος: Καρκίτη Ευδοκία Αριθμός Λογαριασμού: 412-002101-061474 ΙΒΑΝ: GR6801404120412002101061474 (Αιτιολογία καταθέτη: O τίτλος του σεμιναρίου και οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο του καταθέτη!)
Εάν κάποιος έχει καταβάλει την συμμετοχή και δεν μπορέσει για οποιοδήποτε λόγο να το παρακολουθήσει θα του σταλεί το σεμινάριο βιντεοσκοπημένο.

Κρατήσεις – Πληροφορίεςinfo@thessalonikiwalkingtours.com

www.ertnews.gr

Τμήμα Ενημέρωσης Διαδικτύου ΕΡΤ3