Ε. Αχτσιόγλου στο Πρώτο: Ο κ. Μητσοτάκης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χλεύαζε τα επιδόματα (audio)

«Έρχεται να επικαθήσει αυτή η νέα συνθήκη σε μια τεταμένη κατάσταση λόγω της πανδημίας για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, ένα πρόβλημα στο οποίο προστέθηκε και η ενεργειακή κρίση που στην περίπτωση της Ελλάδας η κυβέρνηση Μητσοτάκη το χειρίστηκε με έναν τρόπο που τελικά άφησε εντελώς απροστάτευτη την κοινωνία και τους πολίτες» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κυβέρνηση έκανε τα πράγματα χειρότερα, συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου, «γιατί επικέντρωσε όλη την πολιτική της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφήνοντας στην πραγματικότητα τα καρτέλ να λειτουργούν στην αγορά ενέργειας χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, για τον έλεγχο των τιμών, για την αισχροκέρδεια, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα μας να είναι πρώτη στην χονδρική τιμή του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη για πολλούς μήνες».

Σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους η κ. Αχτσιόγλου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία πάρα πολύ αργά. «Έχουν περάσει πάρα πολλοί μήνες, η κρίση δείχνει τα δόντια της στο εισόδημα των πολιτών από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα το εισόδημα να έχει ήδη συρρικνωθεί. Επιπλέον, πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Νομίζω ότι την έκανε για συμβολικούς λόγους. Λέει απλά ότι θα μπει ένας φραγμός στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Ποιων επιχειρήσεων; Όλης της αλυσίδας; Με ποιον τρόπο; Πώς αυτό θα ελεγχθεί; Δεν υπάρχει τίποτα, καμία διευκρίνιση, ένα αόριστο ζήτημα» επισήμανε.

Σε σχέση με την «επιταγή ακρίβειας», η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του, όταν στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν οικονομικές ενισχύσεις προς συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, χλεύαζε τα επιδόματα λέγοντας ότι αυτό δεν είναι πολιτική. Η κυβέρνηση κάνει τώρα μόνο επιδοματική πολιτική και αυτή ανεπαρκής. Αυτή η αντιμετώπιση με μικρά επιδόματα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις δραματικές αυξήσεις, είναι μια κίνηση που γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς το βλέμμα στραμμένο στην ουσία του προβλήματος».


Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, έπρεπε να έχει γίνει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για να ελεγχθεί το ράλι τιμών, υπογραμμίζοντας πως ο κατώτατος μισθός έχει συρρικνωθεί στην αγοραστική του δύναμη δραματικά ήδη από τον Δεκέμβριο. «Θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για να ελεγχθεί αυτό το φαινόμενο και να έχει αυξηθεί ήδη η κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να ενισχυθεί το εισόδημα και να μπορέσουν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις βασικές τους ανάγκες» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη μείωσης των ειδικών φόρων στα καύσιμα και στον ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα.

«Είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικού χώρου. Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει όταν είναι να γίνουν εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις για τα ανώτατα οικονομικά στρώματα» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από τον Σεπτέμβριο τη μείωση στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης όπως έχουν κάνει πολλές χώρες στην Ευρώπη. «Θα είχε μεγάλη σημασία για την τσέπη των καταναλωτών να μειωθούν στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ.» είπε τέλος η κ. Αχτσιόγλου.

 

 

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση