Έρευνα: Οι λευκοί διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων καρκίνων στη Βρετανία

Οι μαύροι, οι Ασιάτες και οι άνθρωποι με μικτή καταγωγή, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από ό,τι οι λευκοί στην Αγγλία, σύμφωνα με έρευνα του Cancer Research UK (CRUK) που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer.

Η μελέτη βασίστηκε σε τρία εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου στην Αγγλία από το 2013 έως το 2017. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι πολλοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν.

Συνολικά, σε σύγκριση με τον λευκό πληθυσμό, τα ποσοστά καρκίνου ήταν 38% χαμηλότερα στους Ασιάτες, 4% χαμηλότερα στους μαύρους και 40% χαμηλότερα στους ανθρώπους με μικτή καταγωγή.

Η μελέτη δείχνει επίσης, ότι «υπάρχουν ανισότητες στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Κατρίνα Μπράουν, στατιστικολόγος στο Cancer Research UK.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου βασίζεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας κάποιου και των γονιδίων που κληρονομεί – αλλά περίπου το 40% των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προληφθεί και οφείλεται στις επιλογές του τρόπου ζωής. Αυτές επηρεάζουν ορισμένες ομάδες περισσότερο από άλλες και δημιουργούν ανισότητες, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του CRUK Μισέλ Μίτσελ.

Βελτίωση της επιβίωσης

«Γνωρίζουμε ήδη ότι το ο καρκίνος βαραίνει περισσότερο τους πιο φτωχούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε η Μίτσελ.

Η ισότιμη πρόσβαση σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος και σε ιατρικές συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της επιβίωσης από την ασθένεια, πρόσθεσε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι λευκοί στην Αγγλία έχουν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα, από ό,τι οι μαύροι, οι Ασιάτες ή τα άτομα με μικτή καταγωγή. Ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο συχνός επειδή οι άνθρωποι με λευκό δέρμα είναι πιο πιθανό να καούν από τον ήλιο και να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα τους. Ωστόσο, οι μαύροι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου και του ήπατος.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει γενετική εξήγηση για το γεγονός ότι οι μαύροι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους λευκούς και τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του αίματος (μυέλωμα).

Οι τύποι καρκίνου που συνδέονται με λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, είναι συχνότεροι μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε ορισμένες εθνοτικές μειονότητες και αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ασιάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Ο ρόλος της παχυσαρκίας

Άλλοι λόγοι για τις διαφορές στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των εθνοτικών ομάδων περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε προσυμπτωματικό έλεγχο, σε εμβόλια όπως αυτό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και σε ιατρική υποστήριξη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα μικρότερα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των περισσότερων μαύρων και ασιατών, είναι ένας λόγος για τον οποίο διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων – όπως του εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα – σε σχέση με τους λευκούς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Το ένα τέταρτο των λευκών παιδιών στο τελευταίο έτος του δημοτικού σχολείου στην Αγγλία, ήταν παχύσαρκα το 2020-21, σε σύγκριση με το 30% των παιδιών ασιατικής καταγωγής και το 35% των μαύρων παιδιών.

Αυτά τα ποσοστά σε συνδυασμό με την αργή μείωση των ποσοστών καπνίσματος, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των καρκίνων σε αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώσουν.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη