Ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια και άνοδος για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται για μία ακόμα μέρα στα χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων στη βαριά σκιά της ρωσοουκρανικής κρίσης. Η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,92% στα 1.917,95 δολάρια η ουγγιά. Στη σκιά του πολέμου το ρούβλι επίσης προσπαθεί να ανακάμψει μετά το -30% της χθεσινής μέρας, με την ισοτιμία σήμερα να διαμορφώνεται στο 101,27.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά, το πετρέλαιο παραμένει σε άνοδο με την τιμή του Μπρεντ να επιμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλά ρεκόρ. Οι επενδυτές αντίθετα καταφεύγουν στο παραδοσιακό «καταφύγιο» του χρυσού.

Ειδικότερα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει μείωση της τάξης του 2,18%, ο CAC 40 στο Παρίσι δέχεται ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,39%, αντίστοιχα Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,67%.

Στην πρώτη γραμμή των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι κλάδοι που συνδέονται με τα ταξίδια όπως και ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη στιγμή που ευρωπαϊκές εταιρείες αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Στον τομέα της ενέργειας η τιμή τόσο του Μπρεντ όσο και του αργού καταγράφουν άνοδο περίπου 3%. Ανάλογα κέρδη καταγράφει και η τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται λίγο πάνω από 103 ευρώ/KWH.

Σε αντίστροφη πορεία βρίσκονται οι τιμές των βασικών μετάλλων, ωστόσο αυτή του αλουμινίου (το μέταλλο που θεωρείται ότι αντανακλά την εικόνα και τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς χρησιμοποιείται παντού από τις κατασκευές, τη συσκευασία έως τις μεταφορές), κινείται χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Η τιμή του αλουμινίου κινείται χαμηλότερα των 3.500 δολαρίων ο τόνος, μετά το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.525 δολαρίων χθες, ενώ κέρδη 5% παρουσιάζει και η τιμή του νικελίου.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση