Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε απέναντι στον Πούτιν και όχι κατά του ρωσικού λαού (video)

«Το πογκρόμ απέναντι σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας ότι πρέπει να είμαστε απέναντι στον Πούτιν και όχι κατά του ρωσικού λαού και πολιτισμού. «Μετά τον πόλεμο απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της πολιτικής ενεργειακής επάρκειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «επιδοτεί τις ανατιμήσεις» και ότι «η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις που αν δεν θέλει να πάρει η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να δώσει την ευκαιρία σε κάποια άλλη να τις πάρει προς όφελος του λαού».

«Και ο Μπετόβεν δεν απαγορεύτηκε  επί ναζιστικής κατοχής», τόνισε και στη συνέχεια αναρωτήθηκε «ποιος ευνοείται από τον διπολισμό που θα ακολουθήσει μεταξύ Ευρωπαίκής Ένωσης και Ρωσίας».

«Ντροπή οι δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες και ότι όσοι έχουν σκουρότερο δέρμα δεν είναι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Προσφυγικής Πολιτικής, στον οποίο και δόθηκε ο λόγος να απαντήσει μετά την ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

iframe src=”https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2022/tv/news-martios/20220301-SYNDESEIS-TSIPRAS.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/20220301-SYNDESEIS-TSIPRAS.jpg”]

Επεσήμανε επίσης ο κ Τσίπρας ότι «χωρίς συνεδρίαση ή εισήγηση του ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία όχι στο πλαίσιο της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς».

«Ποια η σκοπιμότητα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης χώρα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι  «ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υπάρχει αλλού και είδαμε πού οδήγησε αυτό».

Η θέση ευθύνης επιτάσσει να στηρίξουμε ενεργά τον ουκρανικό λαό, υποστηρίζοντας ισχυρές στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε να τερματιστεί η εισβολή της και να στείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται στον ουκρανικό λαό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση