Πρόεδρος Ουκρανικής κοινότητας στην ΕΡΤ: Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στο Λβιβ

Το πώς βιώνουν τα γεγονότα οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα περιέγραψε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ η Γαλήνη Μασλούκ, πρόεδρος της Ουκρανικής κοινότητας στην Αθήνα. Η κ. Μασλούκ μίλησε για την αγωνία που νιώθουν για τους ανθρώπους τους, για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και την σκληρότητα των μαχών, ενώ εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη της απέναντι στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, που στηρίζουν την Ουκρανία.

«Έχουμε τεράστια αγωνία. Εδώ βλέπουμε τους φίλους μας τους Έλληνες οι οποίοι δεν κοιμούνται… Φανταστείτε ότι οι Ουκρανοί εδώ και σε όλον τον κόσμο απλώς έκοψαν τον ύπνο. Κάθε πρωί μιλάμε μεταξύ μας και ρωτάμε ο ένας τον άλλον «μιλήσατε με το Κίεβο; Με την Οδησσό; Με το Χάρκοβο;» Ανησυχούμε πολύ, ειδικά όταν κάποιος κάπου δεν απαντάει…

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, παρόλα αυτά είμαστε σήμερα το πρωί συγκρατημένα αισιόδοξοι. Βλέπουμε ότι ο Ουκρανικός στρατός κρατάει γερά την άμυνα και ο Ουκρανικός πληθυσμός αντιστέκεται πολύ. Αλλά γι’ αυτό οι μάχες γίνονται πιο σκληρές, γιατί καταλαβαίνουμε ότι όταν ο καθένας έχει όπλο και πυροβολάει, είναι επικίνδυνη η κατάσταση.

Είμαστε πολύ ευγνώμονες που αυτή τη στιγμή πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αντέδρασαν και πλέον υποστηρίζουν τον Ουκρανικό στρατό, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Το μάθημα της Ουκρανίας πρέπει να το εμπεδώσουμε όλοι ως παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες χώρες που έχουν βλέψεις προς πιο μικρές και πιο αδύναμες χώρες. Είναι μεγάλη καταστροφή!

Χθες γύρω στις επτά το απόγευμα, σχεδόν 400.000 πρόσφυγες Ουκρανοί είχαν περάσει τα σύνορα προς την Ευρώπη. Ουσιαστικά είναι μόνο γυναικόπαιδα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πλειοψηφία θα επιστρέψει πίσω μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα. Ωστόσο, είναι τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή… Στην πόλη Λβιβ, από τα πιο δυτικά σημεία της Ουκρανίας, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 900.000 κάτοικοι, έχουν 1.000.000 πρόσφυγες. Δεν υπάρχει ούτε εκκλησία, ούτε νοσοκομείο, να πατήσει κανείς πουθενά. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση…»

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση