Στήριξη από την Ελλάδα στην Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα

Τη στήριξή τους προς την Ουκρανία εξέφρασαν κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο διπλωματικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργεί η εισβολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτές οι πρακτικές της αμφισβήτησης των συνόρων, της αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, δεν πρέπει με τον οποιοδήποτε τρόπο να γίνονται ανεκτές.

«Ούτε de facto ούτε de jure, γιατί οδηγούν σε κινδύνους και σε προβλήματα. Το κόστος τους μακροπρόθεσμα υπερβαίνει το οποιοδήποτε πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχουν ορισμένοι στο μυαλό τους. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί και να επιτρέψει αυτού του είδους τις λογικές. Ειδικά η χώρα μας, ειδικά ο Ελληνισμός, που βρέθηκε αντιμέτωπος στην Κύπρο το 1974 με τέτοιου είδους συμπεριφορές, πρέπει να είναι απόλυτος και καθαρός στην καταδίκη αυτής της εισβολής», υπογράμμισε.

Ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας της Ελλάδος στην Ουκρανία ως Υπουργείο Υγείας εγκρίναμε την άμεση αποστολή υγειονομικού υλικού για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και είμαστε έτοιμοι σε ό,τι άλλο χρειαστεί».

«Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην προσπάθεια στήριξης του ουκρανικού λαού, άμεσα με τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Πολωνία και άλλες χώρες», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία «είναι πρόσφυγες πολέμου, αυτοί είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες» και πρόσθεσε ότι «αν πρέπει να πάρουμε και εμείς ως χώρα έναν αριθμό ανθρώπων, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε σε συνεργασία με την ΕΕ. Το κόστος θα καλυφθεί από την Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία «παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, μια αναθεωρητική στάση της Ρωσίας, η οποία είναι καταδικαστέα από όλο το Δυτικό κόσμο» τονίζοντας επίσης ότι «είναι σημαντικό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μία φωνή να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι σε αυτές τις αναθεωρητικές βλέψεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Μega, ανέφερε ότι: «Είναι τεράστια η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Το μυαλό μας, η καρδιά μας, η ψυχή μας και οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι στη στήριξη και στη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους: στους αμάχους, στις οικογένειες, στα παιδάκια που βλέπουμε στα ρεπορτάζ των ανταποκριτών στην Ουκρανία.

Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτεί κανείς ότι εν έτει 2022 ξαναβλέπουμε τέτοιες εικόνες. Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία. Κανείς δεν μπορεί να συνυπολογίσει αυτή τη στιγμή ακριβώς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της εισβολής.

Έπεσαν έξω αναλυτές, “ειδικοί”, σύμβουλοι κορυφαίων ηγετών στην Ευρώπη, στον κόσμο και στην Ελλάδα που μιλούν περισσότερο από όσο πρέπει. Διαψεύστηκαν παταγωδώς οι κρίσεις που έκαναν μέρες και εβδομάδες πριν την εισβολή.

Σε μία κρίση πρέπει κανείς να μιλάει λιγότερο και να αναλύει τα στοιχεία περισσότερο. Η αντίδραση του Πούτιν αιφνιδίασε τους πάντες, αυτή είναι η αλήθεια. Ενδεχομένως μόνο οι Αμερικάνοι έλεγαν νωρίς και προειδοποιούσαν για αυτό το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση