Λ. Αυγενάκης στο Πρώτο: Στο τραπέζι ο αποκλεισμός των ομάδων από διοργανώσεις (audio)

Ερωτηθείς εάν θα έφτανε η κυβέρνηση στον αποκλεισμό των ομάδων από διοργανώσεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, απάντησε καταφατικά στον Θάνο Σιαφάκα, στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. «Είναι μια λύση και αυτή, η οποία θα έρθει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν δεν υπάρξει συμβολή πραγματική από τους εμπλεκόμενους, είναι πάνω στο τραπέζι. Μένει και αυτό ένα από τα ενδεχόμενα, το οποίο το αφήνουμε ως τελευταίο. Δεν θα περιοριστούμε στο να ικανοποιούμε τους λίγους, θα κοιτάξουμε το συμφέρον των πολλών».

Συμπλήρωσε ειδικά σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, ότι φέρει μεγάλη ευθύνη και η FIFA και η UEFA. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών, είπε χαρακτηριστικά «και δεν είναι μονάχα ένα κοπτήριο χρημάτων, πρέπει να λειτουργήσει πραγματικά με ενδιαφέρον στην βελτίωση των ποδοσφαιρικών καταστάσεων και δομών σε κάθε χώρα»

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την θέση του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση ότι χρησιμοποιείται το σήμα μιας ομάδας για να προωθήσουν κάποιοι ναρκωτικά και όπλα, ο κ. Αυγενάκης απάντησε «έτσι ακριβώς, κατά την αστυνομία και τις πληροφορίες που έχουμε, ναι έχει συμβεί, όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον οπαδισμό και με τον φίλαθλο κόσμο. Είναι μια καταδικαστέα έκνομη ενέργεια την οποία πρέπει η αστυνομία να ελέγξει ταχύτατα πέρα και έξω από το αν εντάσσεται κάτω από την σκέπη της μιας ή της άλλης ομάδας.  Καμία ανοχή σε καμία αγέλη παρανόμων».

Αναφορικά με το πλέγμα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού, σημείωσε πως «έχουμε πολλές διαφορές αλλά και ομοιότητες με τα δεδομένα του παρελθόντος στις αποφάσεις της Θάτσερ στην Αγγλία αλλά και με τα σημερινά δεδομένα και της Ισπανίας και της Γερμανίας. Αυτά τα σημεία που μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα έχουμε συμπεριλάβει ήδη στο εμπλουτισμένο «μενού» πρωτοβουλιών. Η συνύπαρξη, για παράδειγμα στο ίδιο κτήριο της ΠΑΕ, ΚΑΕ ή σωματείου με την έδρα της λέσχης είναι αγγλική συνταγή».

Μετά τον θάνατο του Άλκη, οι προεκτάσεις και οι συνέπειες της οπαδικής βίας, το πόσο απάνθρωπες και σκληρές είναι, το πόσο ο καθένας μας είναι ένας υποψήφιο θύμα σε τέτοιες αγέλες, αυξάνουν τις φωνές των σοβαρών ανθρώπων που προέρχονται από την ποδοσφαιρική κοινότητα, σημείωσε ο κ. Αυγενάκης. «Με αυτούς είμαστε συνεργάτες, όπως και με τους εκπροσώπους τους σοβαρούς των λεσχών φιλάθλων, δεν είμαστε αντίπαλοι. Και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να μηδενίζονται και να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Μην μπερδεύουμε τις νόμιμες λέσχες που σέβονται τους κανόνες με τις παράνομες. Δεν είναι όλοι οι παράγοντες των ΠΑΕ, δεν είναι όλες οι λέσχες, είναι κάποιοι και αυτοί οι κάποιοι πρέπει να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία πρέπει να ενεργοποιηθούν αλλά και να νιώσουν την σιγουριά ότι η πολιτεία τους αναγνωρίζει και τους στηρίζει».


Αναφερόμενος στα άτομα που ασκούν βία, τόνισε ο κ. Αυγενάκης, πρόκειται για πρόσωπα που έχουν ψυχικά προβλήματα, μίσος, πολλά συσσωρευμένα μέσα τους προβληματικά στοιχεία οι οποίοι «βεβαιότατα εργαλειοποιούνται, δημιουργούν ομάδες, αγέλες, παρεισφρύουν σε συλλογικότητες φίλων ομάδων, εκμεταλλεύονται το νεαρό της ηλικίας και εύκολα καταφέρνουν να τους εντάξουν σε μεγαλύτερες ομάδες και να λειτουργήσουν τελικά ως χούλιγκανς που επιβάλλουν, χτυπούν, κυριαρχούν, είναι η εμπροσθοφυλακή πολλών παραγόντων για να δείξουν υπεροχή, πυγμή, ακόμη και αθλητικών παραγόντων. Διότι δεν νοείται να κάνουν χρήση του σήματος μιας ομάδας και κάποιοι να κάνουν πως δεν το βλέπουν. Χωρίς να ξέρουν θεωρητικά οι υπεύθυνοι των διοικήσεων, ποιοι είναι πίσω από την κατά δήλωσή τους λέσχη, κατά δήλωσή τους ομάδα, σύνδεσμο φιλάθλων και τα λοιπά. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως υπάρχει και καθοδήγηση».

Παράλληλα ο υφυπουργός Αθλητισμού διαχώρισε τις νόμιμες λέσχες φιλάθλων που έχουν, όπως είπε αγάπη για την ομάδα και για το ποδόσφαιρο, «είναι 12 αυτή την στιγμή και 222 τα παραρτήματά τους, που με αυτούς συζητάμε και υπάρχουν και κατά δήλωση σύνδεσμοι που λειτουργούν παράνομα, με ανοχή είτε της ομάδας, των παραγόντων ακόμα και της τοπικής αστυνομίας, που γι’ αυτό τον λόγο ενεργοποιήθηκε η αστυνομία και έχει καθαρίσει το τοπίο και δεν εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς. Έχουμε υγιή στοιχεία και ξεκάθαρα ως κυβέρνηση έχουμε ταχθεί υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας σωστών, νόμιμων λεσχών φίλων του αθλήματος της μίας ή της άλλης ομάδας, αλλά να λειτουργούν κάτω από ένα πλαίσιο νομιμότητας και όχι ανεξέλεγκτα και με μέλη με μαύρο ποινικό μητρώο».

Να μην δίνουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του σήματός τους και να μην δίνουν το πράσινο φως για σύσταση μιας λέσχης αν δεν μπορούν να έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο, κάλεσε τις ομάδες ο κ. Αυγενάκης. «Από την στιγμή που δίνουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του σήματος έχουν και ευθύνη. Υπάρχουν νομικοί τρόποι να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους περιστατικά και είναι ένα ερώτημα γιατί δεν το κάνουν. Η απάντηση είναι ότι κάποιους τους εξυπηρετούσε όλη αυτή η αναρχία και κάποιους τους εξυπηρετεί να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Εμείς ως κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίσαμε ότι ο καθένας θα πάρει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί» επεσήμανε.

Μένει τώρα και οι συνεμπλεκόμενοι να πάρουν θέση, τόνισε ο κ. Αυγενάκης. «Έχω καλέσει τους πάντες αύριο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Αν ενεργοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πέρα από την πολιτεία, οι ομοσπονδίες, οι διοικήσεις, οι νόμιμες λέσχες, οι δημοσιογράφοι¨, καλώς. Αν ενεργοποιηθεί ένα μέρος θα έχουμε μικρότερο αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι το πρόβλημα δεν το αποφεύγουμε ούτε το κρύβουμε κάτω από το χαλί» τόνισε.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση