Η ρωσο-ουκρανική κρίση με τα μάτια Ουκρανών και Ρώσων στην Ελλάδα

Με αγωνία και φόβο για τους συγγενείς και φίλους που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης στην Ουκρανία παρακολουθούν τις εξελίξεις τα μέλη της ουκρανικής και της ρωσικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Στα γραφεία της ουκρανικής κοινότητας της Αθήνας τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα.

«Είναι αρκετός ο κόσμος που θέλει να γυρίσει αλλά μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν Έλληνες ομογενείς που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό και πολεμάνε εκεί και μένουν στα σπίτια τους, είναι στις ειδικές δυνάμεις και κάθονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου», δηλώνει στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας Ανατόλι Κουτσίρκο.

Η πρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας βλέπει ότι η κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα μέρα με τη μέρα και εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντισταθούν σθεναρά απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

«Όσο ξέρω τους Ουκρανούς πιστεύω ότι κανείς δεν θα επιτρέψει στον Πούτιν να πάρει ούτε ένα μέτρο γης της Ουκρανίας. Σήμερα με πήρε τηλέφωνο Ουκρανός που ζει στην Ελλάδα και μου είπε ‘Κατερίνα τι να κάνω; Σκέφτομαι να πάω στην Ουκρανία για να πολεμήσω», αναφέρει η πρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας Κατερίνα Κουτσίρκα.

Ρώσοι που ζουν στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι η απόφαση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ οφείλεται στην πρόθεση της Αμερικής για παρουσία του ΝΑΤΟ στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Σχέδιο για αποχώρηση Ελλήνων

Τη σύσταση να μην ταξιδεύουν Έλληνες πολίτες στην Ουκρανία επανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές σε Κίεβο και Μαριούπολη.

«Υπάρχουν σχέδια για την αποχώρηση των Ελλήνων πολιτών αν αυτό χρειαστεί να γίνει και αναλόγως της κατάστασης. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εκφράσει την επιθυμία ν’ αποχωρήσουν από την Ουκρανία είναι μόλις μερικές δεκάδες», δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης είναι αφοσιωμένη στην ελληνική ταυτότητά της δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος υπηρέτησε για 4 χρόνια στην Ουκρανία.

«Γνωρίζω πόσο ισχυρά αφοσιωμένοι είναι οι Έλληνες της Μαριούπολης στην ελληνική ταυτότητά τους, αλλά και στην Ουκρανία. Καλωσορίζουμε την ενεργή στάση της Ελλάδας σε αυτήν την ειδική πτυχή της μεγάλης εικόνας που εξελίσσεται στην Ουκρανία», σημειώνει ο Τζέφρι Πάϊατ.

«Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές», τονίζει το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καταγγέλλει τη μεταφορά των αμερικανικών ελικοπτέρων Απάτσι από το Βόλο στην Πολωνία για να συνδράμουν στην ουκρανική κρίση.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση