Η σύνδεση με τον μελλοντικό εαυτό σου έχει άμεση σχέση με την υλοποίηση των στόχων σου

Φαντάσου τον εαυτό σου 10 ή 20 χρόνια στο μέλλον. Όχι σωματικά – γιατί ο 40χρονος εαυτός μου πιθανότατα δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τον 60χρονο εαυτό – αλλά από την άποψη του ποιος είσαι μέσα σου.

Το πώς απαντάει κανείς σε αυτήν την ερώτηση τείνει να τον τοποθετεί σε ένα από δύο βασικά στρατόπεδα.

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν τους εαυτούς τους ως στην ουσία ίδιους: μπορεί να αλλάξει ο τόπος κατοικίας, το επάγγελμα, οι συνθήκες ζωής και οι περιστάσεις, αλλά βαθιά μέσα τους βλέπουν τον εαυτό τους πάνω κάτω τον ίδιο. Όπως το θέτουν οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, αυτή η κατηγορία ανθρώπουν υποθέτουν πως θα υπαρχει μια ισχυρή συνέχεια ανάμεσα στον σημερινό και στον σε 20 χρόνια από τώρα εαυτό.

Άλλοι βλέπουν τον μελλοντικό τους εαυτό πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Βλέπουν μικρή σύνδεση ή συνέχεια. Υποθέτουν – ή τουλάχιστον ελπίζουν – ότι κάποια μέρα θα γίνουν πολύ διαφορετικοί.

Φωτογραφία από τον χρήστη Elizaveta Dushechkina στο Pexels

Το συμπέρασμα προκύπτει μάλλον αβίαστα: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο μελλοντικός εαυτός τους θα είναι πολύ διαφορετικός τείνουν να είναι λιγότερο «υπεύθυνοι» σε όρους συμπεριφοράς.

Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση. Μια μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με μεγαλύτερη «συνέχεια μεταξύ παρόντος και μέλλοντος» τείνουν να ασκούνται περισσότερο. Μία άλλη δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συνετοί οικονομικά και είναι πιο πιθανό να εξοικονομήσουν χρήματα. Άλλη έρευνα δείχνει ότι τείνουν να συμπεριφέρονται πιο ηθικά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μία έρευνα δείχνει μάλιστα ότι ο βαθμός συνέχειας που νιώθει κάποιος με τον μελλοντικό του εαυτό μπορεί πραγματικά να προβλέψει τη συνολική του ικανοποίηση από τη ζωή και την ευημερία του 10 χρόνια αργότερα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές:

Όταν οι άνθρωποι συνδέονται καλύτερα με τον μελλοντικό τους εαυτό, έχουν μια ενισχυμένη ικανότητα να αναγνωρίζουν τις συνέπειες των σημερινών αποφάσεών τους στον μελλοντικό τους εαυτό. Και αυτό τους βοηθά να βάλουν φρένο σε ορισμένες συμπεριφορές.

Φωτογραφία από τον χρήστη Anastasiya Vragova στο Pexels

Διαισθητικά αυτό είναι λογικό. Στα νιάτα μου, πίστευα ότι το μέλλον μου θα ήταν κάπως διαφορετικό: Ότι θα αποφάσιζα να είμαι σε καλή φόρμα. Ή να αποταμιεύω για τη σύνταξη. Ή απλώς να σταματήσω να φέρομαι τόσο ανώριμα.

Ποιος ήμουν τότε και ποιος θα ήμουν κάποια μέρα; Μεγάλη αποσύνδεση.

Σιγά-σιγά, όμως, συνειδητοποίησα ότι αυτό που έκανα στο κάθε «σήμερα» έχτισε τα θεμέλια για αυτό που θα γινόμουν. Ο εαυτός που θα ήμουν σε 10 ή 20 χρόνια θα ήταν η συσσώρευση των ενεργειών στις οποίες θα προέβαινα τα χρόνια -ου θα προηγούνταν.

Το ότι κάποια μέρα θα είμαι σε φόρμα, σχετικά οικονομικά ασφαλής ή με περισσότερη ωριμότητα – το ποιος θα ήμουν θα προέκυπτε από τις επιλογές που έκανα σε καθημερινή βάση.

Επιλογές που είτε θα λειτουργούσαν υπέρ είτε ενάντια στις ελπίδες μου για τον μελλοντικό εαυτό μου.

Γιατί η συνέπεια, όχι η ένταση, είναι αυτό που παράγει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Θέλεις να γίνεις μια μέρα επιτυχημένος επιχειρηματίας; Δεν θα φτάσεις εκεί υποθέτοντας ότι κάποια μέρα θα είσαι ως δια μαγείας διαφορετικός. Αυτό που κάνεις τώρα – η απόκτηση δεξιοτήτων, η σφυρηλάτηση επαφών, η ανάλυση ευκαιριών κ.λπ. – θα συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και θα σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί.

Θέλεις να χάσεις βάρος; Οι επιλογές που κάνεις τώρα – βελτίωση της διατροφής σου, περισσότερη άσκηση κ.λπ. – θα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και θα σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί.

Εάν ελπίζεις ότι ο μελλοντικός σου εαυτός θα είναι πιο έξυπνος, ή πιο ευγενικός, ή πιο πλούσιος, ή πιο γενναιόδωρος ή πιο επιτυχημένος – όπως κι αν τον φαντάζεσαι – δες αυτό το άτομο όχι ως έναν ξένο, αλλά ως ουσιαστικά το άτομο που είσαι σήμερα.

Το ίδιο άτομο,που θα είναι όμως και διαφορετικό, λόγω των επιλογών που κάνεις σήμερα.

Και κάθε μέρα.

Πηγή: Ιnc

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη