Οι νέες τεχνολογίες στην ασφάλεια του οδηγού και στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης είναι έμπειρος δημοσιογράφος του ειδικού Τύπου. Προσποιείται τον αφηρημένο οδηγό, εν μέσω κίνησης. Το νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο που οδηγεί, έχει αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά, οπότε ενεργοποιείται αυτόνομα και επιχειρεί να τον επαναφέρει στη λωρίδα κυκλοφορίας του.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, είναι μία από τις πολλές που προσφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, πλέον. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες στον κλάδο σε σημείο, που, πριν λίγα χρόνια, θεωρούνταν αδιανόητο.

Στα νέα μοντέλα ο οδηγός μπαίνοντας στην καμπίνα του αυτοκινήτου νομίζει όλο και πιο συχνά πως κάθετε σε πιλοτήριο αεροσκάφους.

Το φουτουριστικό περιβάλλον αρχίζει να ξεδιπλώνεται με το πάτημα του κουμπιού εκκίνησης της μηχανής. Μαζί με το ψηφιακό καντράν και την κάμερα αφής, ενεργοποιούνται δεκάδες αισθητήρες και κάμερες για να διασφαλιστεί η ασφάλειά του κατά την οδήγηση.

Πολλά νέα μοντέλα ενσωματώνουν και την τεχνολογία Head up Display που επιτρέπει στον οδηγό να ενημερώνεται, σε πραγματικό χρόνο, για κάποιες βασικές λειτουργίας του αυτοκινήτου του, σε ένα αναδυόμενο παράθυρο ή πάνω στο παρμπρίζ, χωρίς να περισπάται η προσοχή του.

Εκτός από την ασφάλεια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες φροντίζουν μέσα από ειδικές εφαρμογές, όπως το infotaiment, ώστε να κάνουν και πιο άνετη την οδηγική εμπειρία.

Αν και όλες αυτές οι εφαρμογές, που καθιστούν τα νέα αυτοκίνητα κάτι σαν hot spot τηλεματικής, είναι σχεδιασμένες για να είναι εύχρηστες, ο οδηγός τουλάχιστον στην αρχή θα χρειαστεί λίγο χρόνο εξοικείωσης.

Στο μέλλον η τεχνολογία αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στον οδηγό να κατεβάζει ακόμη και αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως κάνει στο κινητό του τηλέφωνο. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι δεν είναι μακριά η ώρα που θα έχουμε αυτόνομη οδήγηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΟΜΙΚΡΟΝ 3. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ 

www.ertnews.gr

Μαρία Καλτσίδη