Νέο είδος ερπετού, γνωστό έως σήμερα με το όνομα «κουρκουτάς» προστέθηκε στην κυπριακή βιοποικιλότητα των σαυρών

Για ένα νέο ενδημικό είδος ερπετού που προστίθεται πλέον στην κυπριακή βιοποικιλότητα, έκανε λόγο την Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Κύπρου (UCy).

Το ερπετό, μια σαύρα γνωστή στην Κύπρο ως «κουρκουτάς», αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό είδος – Laudakia cypriaca – που απαντάται μόνο σε αυτή τη χώρα.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πρόσφατα προστέθηκε στη σημαντική βιοποικιλότητα της Κύπρου, μαζί με το κυπριακό φίδι -μαστίγιο (Hierophis cypriensis) και τη σαύρα του Τροόδους (Phoenicolacerta troodica), σύμφωνα με ανακοίνωση του UCy.

Οι σαύρες αυτές θεωρείτο παλαιότερα ότι ανήκουν σε ένα ευρέως διαδεδομένο είδος στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά η μελέτη για το γενετικό υλικό (DNA), που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Μουσείο Ιστορίας Φυσικό Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητές από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Τουρκία έχουν δείξει ότι η σαύρα ανήκει σε ένα ξεχωριστό είδος. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη δύο άλλων ειδών – το Laudakia vulgaris, ευρέως διαδεδομένο σε γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτος) και το Laudakia stellio, που περιορίζεται στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Zoological Journal of the Linnean Society.

Η έρευνα παρείχε σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη αυτών των ζώων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως η εκτίμηση των περιόδων κατά τις οποίες εξελίχθηκε κάθε γενεαλογία τους. Σύμφωνα με αυτούς, ο κουρκούτας διαφοροποιήθηκε στην Κύπρο πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, στην αρχή του παγετώνα, όταν οι ακτές της Κύπρου πλησίασαν εκείνες της Συρίας και του Ισραήλ.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr