Σ. Γκίκας στο Πρώτο: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για plan B στην ενέργεια εφόσον χρειαστεί (audio)

«Η κυβέρνηση καταβάλλει εργώδη προσπάθεια για plan B, ο πρωθυπουργός συνεδριάζει τακτικά με αρμόδιους υπουργούς και το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες προκειμένου, στην απευκταία περίπτωση συμπλοκής, που θα έχει επίδραση στην ροή της ενέργειας να έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε έγκαιρα, αποθέματα και LNG από άλλες χώρες» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Η Ουκρανία είναι ένα ελεύθερο κράτος και κανονικά θα πρέπει να αποφασίζει μόνη της για το τι θέλει για τους πολίτες της, σημείωσε ο κ. Γκίκας. «Στην μεγάλη εικόνα, έχουμε το ΝΑΤΟ που είναι ένας αμυντικός οργανισμός, όμως η Ρωσία τον εκλαμβάνει ως επιθετική απειλή για την ίδια την Ρωσία, βλέπει ότι όλες οι χώρες οι οποίες κάποτε ανήκαν στον σοβιετικό συνασπισμό στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ και αν μπει και η Ουκρανία δεν θα υπάρχει μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας κάποια χώρα που να είναι ουδέτερη».

Όλες οι χώρες που συνορεύουν με  την Ουκρανία προς δυσμάς είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε η ένταξη και της Ουκρανίας εκλαμβάνεται από την Ρωσία ως μείζονα απειλή, επεσήμανε ο κ. Γκίκας. «Η πιο λογική άποψη είναι η διατήρηση του status quo όπως είναι αυτή την στιγμή, χωρίς να αποκλείεται μια μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί τα δεινά που θα επέλθουν αν προχωρήσει σε εισβολή η Ρωσία θα είναι τεράστια σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε περιδίνηση, όπως και η αγορά ενέργειας, άρα καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις θα έχει στις οικονομίες όλων των χωρών, επομένως θα επηρεαστεί και η Ρωσία» είπε ο κ. Γκίκας.

Όλες οι πληροφορίες για την επικείμενη εισβολή προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις μυστικές υπηρεσίες και υιοθετούνται από την Ουκρανία, ανέφερε ο κ. Γκίκας. «Ο Ρώσος πρόεδρος, πολύ έμπειρος πολιτικός, δείχνει με την ρητορική του και μέσω Λαβρόφ, ότι θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου» επεσήμανε.


Σε σχέση με την ενέργεια,  ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι είναι τεράστια η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από την Ρωσία, ενώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα καλύπτει το 47% των ενεργειακών απαιτήσεων. «Στην απευκταία περίπτωση της εισβολής, δεν αποκλείω η Ρωσία να κλείσει την στρόφιγγα για να δημιουργήσει προβλήματα στην Δύση. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι, οφείλουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., να ακολουθήσουμε αυτό που η Ε.Ε. πρωτίστως και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν. Στην περίπτωση εισβολής, δεν θεωρώ απίθανο να μεταφερθεί αυτή η αναταραχή και σε άλλες σημεία κοντά στην περιοχή μας, στον Καύκασο, στην Μέση Ανατολή, μπορεί και εμάς να πάρει αυτή η δίνη της κρίσης, αν για παράδειγμα εμπλακεί η Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα με μια απίστευτη ρητορική αμφισβητεί ευθέως Διεθνείς Συνθήκες και διεθνή κεκτημένα. Θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε εγρήγορση» είπε ο κ. Γκίκας.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση