Καθαρίστε το μυαλό σας από τα εκατομμύρια τοξικών πληροφοριών

Από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου είχαν προκύψει συγκεκριμένοι μηχανισμοί στο μυαλό του. Ο άνθρωπος ήταν προσανατολισμένος στη συλλογή πληροφοριών, όπως και στη συλλογή τροφίμων.

Χάρη σε αυτούς, μπόρεσε να αναπτυχθεί, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Αυτό το άλλοτε επιθυμητό χαρακτηριστικό τώρα, στην εποχή της φασαρίας της πληροφορίας, γίνεται η αδυναμία μας.

Από νευροβιολογικής πλευράς, ο άνθρωπος δεν έχει μηχανισμούς που να τον προστατεύουν από τη συνεχή πλημμύρα πληροφοριών. Συχνά τα απορροφούμε ασυναίσθητα και αλόγιστα, όπως ένα σφουγγάρι απορροφά το νερό. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα όταν υπήρχαν λίγα διαθέσιμα δεδομένα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μεσαιωνικός χωρικός ήρθε σε επαφή με πολύ λιγότερες πληροφορίες από ότι ο σύγχρονος άνθρωπος. Σήμερα έχουμε  να αντιμετωπίσουμε τεράστιους σωρούς πληροφοριακών σκουπιδιών και συχνά σωρούς παραπληροφόρησης.

Η σιωπή είναι η θεραπεία

Η καλύτερη λέξη για να περιγράψει την εποχή μας είναι η παραπληροφόρηση και η   υπερβολή. Σε τέτοιες συνθήκες, η σιωπή αρχίζει να έχει ένα τίμημα. Η σιωπή δίνει νόημα στη διαπροσωπική επικοινωνία, είναι το ουσιαστικό συμπλήρωμά της. Στη σιωπή, οι λέξεις μπορεί να ακούγονται σωστά. Η σιωπή είναι προϋπόθεση για καλή συγκέντρωση, η αρχή της διαδικασίας να γνωρίσεις τον εαυτό σου, ένα μέρος όπου γεννιούνται πολύτιμες σκέψεις.

Ώρα για αναστοχασμό και χαλάρωση

Ο αναστοχασμός και η χαλάρωση είναι οι βασικά αιτήματα για την ψυχική μας υγεία. Αυτές οι δύο σημαντικές αξίες μας επιτρέπουν να αποστασιοποιηθούμε από τον κόσμο γύρω μας και να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Για την υγεία του ψυχισμού μας αλλά και για τη διαύγεια του νου μας  καλό είναι να περιορίζουμε τη συνεχή πλημμύρα πληροφοριών στην οποία είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι.

Μπορεί να παρακολουθούμε και να ακούμε μόνο επιλεγμένα προγράμματα και εκπομπές, και να απενεργοποιούμε μερικές φορές το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Γενικά είναι καλύτερο να περιορίσουμε τον χρόνο επαφής με τα ΜΜΕ, και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένεια, να πάμε ένα ταξίδι στη φύση, όπου περιτριγυριζόμαστε από γαλήνη και ησυχία. Δεν θα χάσουμε τίποτα από αυτό, μπορούμε μόνο να κερδίσουμε.

Πηγή: niezalezna.pl

Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

www.ertnews.gr

Έφη Ζέρβα

Αφήστε μια απάντηση