Πρ. Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο Πρώτο: Με επενδύσεις στην εταιρεία θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια άλλη χώρα (audio)

«Η παραγωγική διαδικασία της ΛΑΡΚΟ έχει μείνει μέχρι σήμερα σε ένα προϊόν, το σιδηρονικέλιο. Θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις και να παράγει η επιχείρηση καθαρό νικέλιο και κοβάλτιο, δύο στρατηγικής σημασίας μέταλλα, όπως είναι χαρακτηρισμένα από την Ε.Ε, ειδικά τώρα που μιλάμε για μια βιομηχανική επανάσταση που βασίζεται πάνω στους συσσωρευτές, τις μπαταρίες» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Γενικής Μεταλλευτικής κα Μεταλλουργικής Εταιρείας ΛΑΡΚΟ, Κώστας Σαμαράς.

Το σιδηρονικέλιο, που μέχρι σήμερα παράγει η ΛΑΡΚΟ, είναι η πρώτη ύλη για τον ανοξείδωτο χάλυβα, με το μετάλλευμα να πωλείται όλα αυτά τα χρόνια στο 100% και να πληρώνεται πριν καν φτάσει στον αγοραστή, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά.

«Ξεπουλάμε όλο αυτόν τον εθνικό πλούτο και το υπέδαφος που η ΛΑΡΚΟ μπορεί και έχει και τις άδειες να το εξορύξει, το δίνουμε με την λογική μιας πτωχευμένης παραπαίουσας επιχείρησης που έχει μείνει αβοήθητη όλα αυτά τα χρόνια. Θα μπορούσε η ΛΑΡΚΟ, να παράγει όλα αυτά, να κάνει και καθετοποίηση της παραγωγής και να μιλάμε για άλλη Ελλάδα πλέον. Ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στο ξεκίνημα αυτή της ανάγκης που βρίσκεται στην αγορά» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.


Η ΛΑΡΚΟ, ανέφερε, βρίσκεται υπό εκκαθάριση με σκοπό να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Ο ένας διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στο εργοστάσιο στην Φθιώτιδα και ο άλλος διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή για τα μεταλλεία, τα μεταλλευτικά δικαιώματα και όλα τα υπόλοιπα, προσέθεσε ο κ. Σαμαράς. «Μας λένε ότι θα γίνει προσπάθεια να την πάρει ένας την εταιρεία αφού κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Αυτή την στιγμή δίνεται η δυνατότητα στον οποιονδήποτε να καταθέσει προσφορές, συγκεκριμένα οι τρεις εταιρείες που έχουν καταθέσει, να πάρουν ό,τι θέλουν και να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η παραγωγική διαδικασία ούτε οι εργαζόμενοι ούτε τίποτα. Η ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας είναι ότι θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο άμεσο διάστημα δεν έχει αλλάξει. Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσουν μαζικές απολύσεις και το ξεσπίτωμα των εργαζομένων που βρίσκονται σε εργατικές κατοικίες στα εργοτάξια. Δεσμεύτηκαν ότι θα γίνεται μια τηλεδιάσκεψη ανά εβδομάδα ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν καμία απολύτως δέσμευση ούτε μέσα στην διαγωνιστική διαδικασία για το μέλλον των εργαζομένων εντός της επιχείρησης» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πλήρη απαξίωση της εταιρείας, ενώ είπε πως αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον επενδυτές. «Το πλάνο τους για αυτή την πώληση δεν πήγε καθόλου καλά και κάνουν μια διαχείριση της άσχημης κατάστασης. Από 1200 τόνους που βγάζαμε τώρα παράγουμε 300 τόνους και μας λένε ότι θα απολύσουν το μισό σχεδόν προσωπικό, 300 άτομα από τα 1000. Πώς θα δουλέψει η επιχείρηση; Δεν πρόκειται να δουλέψει» επεσήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση