Πριν από 53 χρόνια το Boeing 747 απογειώθηκε

Η ενάτη Φεβρουαρίου 1969 θα μείνει αξέχαστη για το γεγονός ότι το επιβατικό αεροπλάνο Boeing 747 ανέβηκε στους ουρανούς για πρώτη φορά, το οποίο θα σηματοδοτήσει την ιστορία της επιβατικής αεροπορίας στις διηπειρωτικές πτήσεις.

Οι πιλότοι Jack Wadel και Brian Weigl ήταν στο πιλοτήριο με τον μηχανικό Jack Wallick από το αεροδρόμιο του Σιάτλ εκείνη την ημέρα.

Το αεροσκάφος ανέπτυξε ο αείμνηστος Τζο Σάτερ, ο οποίος αποκαλούνταν και «πατέρας του Boeing 747». Παρεμπιπτόντως, το αεροσκάφος αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 29 μήνες από τότε που ξεκίνησε ο σχεδιασμός του.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πρώτη πτήση σχεδιάστηκε να πραγματοποιηθεί στην επέτειο της ιστορικής πτήσης των αδελφών Ράιτ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1903. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή κατέστειλαν αυτό το ιστορικό γεγονός ως ημερομηνία αναχώρησης.

Το πρώτο πρωτότυπο «747» ονομάστηκε “City of Everett” από την τοποθεσία του εργοστασίου όπου η Boeing κατασκεύασε αυτό το αεροσκάφος.

Το Boeing 747 με αύξοντα αριθμό N7470 μετατράπηκε ως δοκιμαστικό αεροσκάφος για άλλους τύπους αεροσκαφών 757 και 777. Αυτό το αεροσκάφος αποσύρθηκε το 1993, οπότε είχε συμπληρώσει πάνω από 12.000 ώρες πτήσης.

Το Boeing 747 είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα επιβατικά αεροπλάνα στον κόσμο. Θα το θυμούνται γιατί έκανε επανάσταση στην εναέρια κυκλοφορία και έδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρει εκατοντάδες επιβάτες σε μία πτήση. Η Boeing έχει φτιάξει 1.500 αντίγραφα αυτού του αεροσκάφους σε διάφορες παραλλαγές και δεν υπάρχει μέρος του κόσμου όπου δεν βρίσκεται αυτό το αεροσκάφος. Δύο πρόεδροι των δύο υπερδυνάμεων χρησιμοποιούν το Boeing 747 ως προεδρικό αεροπλάνο.

Βρήκε την θέση του και στις μεταφορές φορτίου και αυτές τις μέρες εθεάθη ξανά να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Πηγή: Kurir.rs 
Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr