Το Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ήταν μια «συνεδρία συλλογικής θεραπείας» για τους Ιταλούς

Το πρόσφατο φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού στο Σαν Ρέμο, το οποίο προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και το παρακολούθησαν πάνω από δώδεκα εκατομμύρια θεατές, ήταν μια «συνεδρία συλλογικής θεραπείας», αξιολόγησε η Ιταλική Ψυχιατρική Ένωση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν ένα ευνοϊκό «mini-lockdown» για τους Ιταλούς που βασανίστηκαν από την πανδημία.

Λίγες μέρες μετά το τέλος της εκδήλωσης που μετέδωσε η RAI TV, την έκριναν ο Massimo Di Giannantonio και ο Enrico Zanalda, επικεφαλής της Ιταλικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Εξέφρασαν την άποψη ότι οι πέντε βραδιές του φεστιβάλ με τις εμπειρίες που είχαν είχε πολύ θετική επίδραση στην ψυχική κατάσταση των Ιταλών.

«Περισσότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις, η φετινή ήταν μια παύση που χαρακτηρίζεται από την ελαφρότητα που μπορεί να συνοδεύσει τους Ιταλούς στην ανάκαμψη από το σκοτάδι των ψυχικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία και να τους αφυπνίσει τη θέληση να αναζωογονηθούν και να αναρρώσουν από το άγχος και την κατάθλιψη μετά από δύο χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν ειδικοί. Τόνισαν ότι τα δύο τελευταία χρόνια «έθεσαν την ψυχική υγεία στη χώρα σε σοβαρή δοκιμασία».

«Το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ήταν μια ευκαιρία να είμαστε μαζί και να μοιραστούμε συναισθήματα και εντυπώσεις και έγινε σύμβολο της ανάγκης να ξεφύγουμε και να αναρρώσουμε από την πανδημία του Covid-19» εκτίμησαν οι γιατροί.

Εξέφρασαν την άποψη ότι χάρη στα τραγούδια, αλλά και στις επαφές των ανθρώπων που παρακολούθησαν στη σκηνή και στην παρουσία του κοινού στο Θέατρο Άριστον, εστάλη το μήνυμα της κοινότητας, της ελπίδας και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

«Τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν στη μουσική, ενισχύοντας τη θέληση της αναγέννησης και της ενότητας», είπαν οι ψυχίατροι. Σημείωσαν ότι η μεγαλύτερη δύναμη αυτής της εκδήλωσης ήταν η ένωση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, και η πρόκληση προβληματισμού για τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της.

Σε κλίμα μεγάλων συγκινήσεων, την 72η διοργάνωση του φεστιβάλ κέρδισε το δίδυμο νέων τραγουδιστών: Mahmood και Blanco με το τραγούδι «Brividi». Έπαιξαν τα μεγαλύτερα αστέρια του ιταλικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων οι Gianni Morandi, Iva Zanicchi, Loredana Berte, Jovanotti, καθώς και το συγκρότημα Maneskin, το οποίο κατέκτησε τη μουσική αγορά σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Πηγή: PAP
Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr