Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν πιο σοβαρή νόσο Covid-19

Ισραηλινοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν σημαντικές διαφορές στις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών συνεπειών της Covid-19, όταν συνέκριναν ασθενείς που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D πριν μολυνθούν, με αυτούς που δεν είχαν. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ερευνητικό περιοδικό PLOS One, διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που είχαν έλλειψη βιταμίνης D πριν μολυνθούν από τον Covid ανέπτυξαν σοβαρές μορφές της νόσου, σε σύγκριση με λιγότερο από 10% των ανθρώπων που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης Δ στο αίμα, γράφει το «Business Insider».

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, αλλά ο ρόλος της στην προστασία έναντι του σοβαρού Covid-19 ήταν λιγότερο γνωστός μέχρι στιγμής. Η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα πριν μολυνθούν από τον Covid-19, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Βρήκαμε απίστευτες και εντυπωσιακές διαφορές στις πιθανότητες να γίνεις ασθενής με σοβαρά συμπτώματα όταν έχεις έλλειψη βιταμίνης D σε σύγκριση με όταν ένα άτομο έχει επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης», δήλωσε ο Δρ. Amiel Dror, συγγραφέας της μελέτης και γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Galileo του Ισραήλ. Τα ευρήματα προέκυψαν με βάση την ανάλυση 253 ασθενών που εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο Galileo μεταξύ 7 Απριλίου 2020 και 4 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή την περίοδο πριν από την εμφάνιση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Ο Dror τόνισε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την αντιμετώπιση των ιών που επιτίθενται στο αναπνευστικό σύστημα. «Αυτό είναι εξίσου σχετικό με το omicron όσο και για προηγούμενες παραλλαγές», είπε ο Dror.

Ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη D προστατεύει από την COVID-19 και δεν αποτελεί «πράσινο φως» για την αποφυγή εμβολίων και τη λήψη βιταμινών. Η περισσότερη βιταμίνη D προέρχεται από την άμεση έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως και βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, οι κρόκοι αυγών και τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα επίπεδα βιταμίνης D υψηλότερα από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρούνται επαρκή για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση