Υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα μετά την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται τα ομόλογα καθώς οι επενδυτές στις χρηματαγορές προβλέπουν αύξηση του καταθετικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για πρώτη φορά δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη καθοδήγηση της ΕΚΤ, είναι ότι πλέον δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022, ή ακόμη και περισσότερες από μία.

Έτσι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ όχι μόνο δεν καθησύχασε τις αγορές σε σχέση με επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους, αλλά έδωσε και ώθηση, θέτοντας τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της περιφέρειας στο στόχαστρο των αγορών.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού ομολόγου κάνει νέο «άλμα» κατά 6% και αγγίζει το 2% σύμφωνα με τη Refinitiv. Να σημειωθεί ότι χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου χθες της Λαγκάρντ σκαρφάλωσε στο 1,81%. Πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2021, η απόδοση του 10ετους ήταν στο 0,78%, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είχε φτάσει στο 1,3%.

Αν η πρόβλεψη της αγοράς επιβεβαιωθεί, τότε το καταθετικό επιτόκιο στο ευρώ θα οδηγηθεί από το -0,5% στο απόλυτο μηδέν και θα βρεθεί έτσι σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από 7 χρόνια. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει φυσικά περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις ανά την Ευρωζώνη και πρωτίστως για την περιφέρεια.

Οι επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Οι αναλυτές των Goldman Sachs, Commerzbank και Bank of America «βλέπουν» το καταθετικό επιτόκιο του ευρώ να φτάνει (με δύο αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη) στο μηδέν τον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε χθες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί αποφεύγοντας όπως είχε πράξει στο παρελθόν να διαψεύσει πως είναι «απίθανή μία αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022». «Δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι, δίχως να έχω τα κατάλληλα εχέγγυα», ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, σε σχετική ερώτηση. Ωστόσο η ίδια φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι προτεραιότητες της ΕΚΤ είναι ο τερματισμός του ΡΕΡΡ και η σταδιακή μείωση του ΑΡΡ στα 20 δισ. ευρώ το μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το πώς θα εξελίσσονται οι οικονομικές συνθήκες και αναλόγως θα πράξει αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση του Μαρτίου μπορεί να είναι κομβικής σημασίας, καθώς σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, το δ.σ. θα έχει στη διάθεσή του περισσότερα στοιχεία και θα μπορεί να κάνει με μεγαλύτερη σιγουριά μια αποτίμηση της κατάστασης και συνεπακόλουθα τις αποφάσεις που θα πάρει.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση