Το φάντασμα του TikTok και η χειρότερη μέρα του Facebook στη Wall Street

Μέσα από όλες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το  όλα αυτά τα χρόνια, ένα πράγμα είναι σταθερό: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνέχισαν να εγγράφονται και να συνδέονται στο Facebook. Όμως αυτό άλλαξε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, όταν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο έχασε καθημερινούς χρήστες για πρώτη φορά.

Την Πέμπτη, η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, είχε τη χειρότερη μέρα της στη Wall Street, καθώς οι απογοητευμένοι επενδυτές μείωσαν την αγοραία αξία της κατά 26% — ή περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάρκ Ζούκερμπεργκ επεσήμανε τον έντονο ανταγωνισμό από τον νεότερο «οδοστρωτήρα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok. «Οι άνθρωποι έχουν πολλές επιλογές για το πώς θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους και εφαρμογές όπως το TikTok αναπτύσσονται πολύ γρήγορα», είπε στους επενδυτές την Τετάρτη. «Το πράγμα που είναι κάπως μοναδικό εδώ είναι ότι το TikTok είναι ήδη τόσο μεγάλο ως ανταγωνιστής και επίσης ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό».

Η εξαιρετικά δημοφιλής κινεζική εφαρμογή βίντεο σαρώνει στις προτιμήσεις των χρήστων και «αφαιρεί» εκατομμύρια δολάρια από το Facebook και το Instagram, απειλώντας την καρδιά μιας επιχείρησης που απέφερε έσοδα 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η Meta προσπαθεί να δημιουργήσει νέες υπηρεσίες όπως το Instagram Reels, έναν κλώνο του TikTok στον οποίο η εταιρεία ποντάρει για να κρατήσει αφοσιωμένους τους νέους χρήστες.

Αλλά οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από την παραδοχή του Zuckerberg ότι το TikTok έχει ήδη τόσο μεγάλη δυναμική. «Η απειλή είναι τόσο μεγάλη που το Facebook αναγκάζεται να αλλάξει τα προϊόντα του για να αναπαράγει το TikTok, επειδή το TikTok είναι αυτό που σαφώς θέλουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Rich Greenfield, αναλυτής της LightShed Partners. Είπε ότι η πτώση της τιμής της μετοχής της Meta αντανακλά «τον φόβο ότι το TikTok έχει ήδη δυναμική για να πάρει το προβάδισμα».

Το TikTok δεν είναι όμως ο μοναδικός πονοκέφαλος για τη Meta. Η Apple άλλαξε πρόσφατα τις ρυθμίσεις απορρήτου στα iPhone, καθιστώντας δυσκολότερη για τη Meta την πώληση στοχευμένων διαφημίσεων. Η Meta είπε ότι αυτό θα μπορούσε να της κοστίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις φέτος. “Ανακατασκευάζουμε πολλές από τις διαφημιστικές μας υποδομές, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε εξατομικευμένες διαφημίσεις υψηλής ποιότητας.

Το περασμένο φθινόπωρο, μετονόμασε το Facebook σε Meta για να σηματοδοτήσει τη νέα εστίασή του σε αυτόν τον μελλοντικό εικονικό κόσμο. Αλλά η δημιουργία του κόστισε πολλά χρήματα. Η Meta είπε ότι έχασε 10 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από το τμήμα Reality Labs, το οποίο σχεδιάζει και κατασκευάζει το λογισμικό και το υλικό εικονικής πραγματικότητας, όπως το Quest 2, που θα χρησιμοποιηθεί στο metaverse.

Η εκτόξευση του κόστους είχε ως αποτέλεσμα μια σπάνια μείωση των τριμηνιαίων κερδών στα 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο τηλεφώνημα της Τετάρτης, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο. «Αυτό το πλήρως υλοποιημένο όραμα είναι ακόμα μακριά», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Και παρόλο που η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη, η πορεία μας μπροστά δεν είναι τέλεια καθορισμένη».

«Οι επενδυτές μπορούν να χειριστούν άσχημα νέα, όπως μπορούν να χειριστούν και τα καλά νέα», είπε. «Αυτό που μισούν οι επενδυτές είναι η έλλειψη ορατότητας».

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr