Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Σκοτώνει 8 εκατομμύρια παγκοσμίως

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι στη Σερβία ασθενούν με καρκίνο κάθε χρόνο και σχεδόν 30.000 χάνουν τη ζωή τους, είναι τα αποτελέσματα του Φόρουμ Σέρβων ασθενών που παρουσιάζεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου και το Φόρουμ Ασθενών της Σερβίας διεξάγει εδώ και αρκετούς μήνες την καμπάνια «No Waiting», με στόχο την επιτάχυνση της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών.

Σε δήλωση του Φόρουμ αναφέρεται ότι οι καρκίνοι ευθύνονται για το θάνατο περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ετησίως, εκ των οποίων τέσσερα εκατομμύρια πεθαίνουν στην πιο παραγωγική ηλικία.

Η Σερβία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τη θνησιμότητα από κακοήθεις ασθένειες και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν στη χώρα κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν 30.000 χάνουν τη μάχη με αυτή τη μοχθηρή ασθένεια, αναφέρει το Tanjug.

Το Υπουργείο Υγείας της Σερβίας αναγνώρισε το πρόβλημα και μαζί με τους ογκολόγους και το Φόρουμ Ασθενών, σχημάτισαν ομάδα εργασίας για ιεράρχηση προτεραιοτήτων στη θεραπεία και διάγνωση κακοήθων νοσημάτων. Ο πρόεδρος του Φόρουμ Ασθενών της Σερβίας, Μάρκο Μιλοβάνοβιτς, είπε ότι είναι γενικά γνωστό ότι ο χρόνος είναι ο σημαντικότερος πόρος και σύμμαχος στη θεραπεία του καρκίνου.

«Επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια ότι ο καρκίνος είναι ιάσιμος αν εντοπιστεί έγκαιρα. Ωστόσο, ο χρόνος για τους ογκολογικούς ασθενείς στη Σερβία εξακολουθεί να είναι ένας ανυπέρβλητος αντίπαλος, γιατί συμβαίνει να περνούν αρκετούς μήνες στη διαδικασία διάγνωσης, σε πολυάριθμες εξετάσεις, διαβουλεύσεις, εργαστήρια, οδηγίες, επιτροπές… Όταν πρόκειται για ορισμένες ογκολογικές ασθένειες, μερικές φορές από η πρώτη εξέταση περνούν περισσότερες από 200 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας», είπε ο Milovanović.

Πρόσθεσε ότι όταν οι ασθενείς τελειώνουν όλες αυτές τις επεμβάσεις, η κλινική εικόνα είναι τέτοια που οι γιατροί μπορούν μόνο να δηλώσουν ότι η νόσος έχει προχωρήσει, ενώ για κάποιους δεν υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες θεραπείας. Ο Μιλοβάνοβιτς είπε ότι στόχος της εκστρατείας “Χωρίς Αναμονή” ήταν να επισημανθεί αυτό το πρόβλημα και εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι αρχές το αναγνώρισαν.

“Το Υπουργείο Υγείας συμφώνησε να σχηματίσει μια ομάδα εργασίας, η οποία, εκτός από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του Φόρουμ Ασθενών της Σερβίας, θα περιλαμβάνει επίσης εξέχοντες ειδικούς στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με κακοήθη νοσήματα”, δήλωσε ο Μιλοβάνοβιτς. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η Ομάδα Εργασίας Προτεραιότητας στη Θεραπεία και τη Διάγνωση Ογκολογικών Ασθενών στη Σερβία συστάθηκε για να δει τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, καθώς και να προτείνει λύσεις που θα επιτάχυναν ή θα συντόμυαν το χρόνο μέχρι την έναρξη της θεραπείας. .

Το Φόρουμ Ασθενών της Σερβίας προσπαθεί να δώσει στους ογκολογικούς ασθενείς καθεστώς προτεραιότητας, κυρίως στη διάγνωση, το λεγόμενο «γρήγορο πέρασμα» από το σύστημα υγείας. Επιπλέον, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για τακτικές προληπτικές εξετάσεις θα συνεχιστεί με την ενίσχυση των διαδικασιών προσυμπτωματικού ελέγχου που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, την εκπαίδευση των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα συμπτώματα κακοήθους νόσου και εισάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ψηφιοποιημένες υπηρεσίες και διαδικασίες για απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίες θεραπείας.

Επίσης, εκτός από την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, για την επιτυχή αντιμετώπιση κακοήθων νοσημάτων, είναι απαραίτητο να εισαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες τεχνολογίες και θεραπείες στη Σερβία, που χρησιμοποιούνται ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υφυπουργός του Υπουργείου Υγείας Mirsad Đerlek δήλωσε ότι η Σερβία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά τη θνησιμότητα των ογκολογικών ασθενών, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε τους κακοήθεις ασθενείς, αν και η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας της Σερβίας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

«Έχουμε υποχρέωση να αφοσιωθούμε σε άλλους ασθενείς, γιατί υπάρχουν πολλοί άλλοι ασθενείς, χωρίς να υποτιμούμε την πανδημία του κορωνοϊού, με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε». Το κράτος θα επενδύσει στις δυνατότητες για τη θεραπεία ογκολογικών ασθενών, γιατί όλοι μπορούν να αρρωστήσουν από αυτές τις σοβαρές ασθένειες», είπε ο Τζέρλεκ.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 03.02.2022.

Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση