Οι καλλιτέχνες που αποχωρούν από το Spotify καταγγέλλοντας τον Τζο Ρόγκαν

Ήταν δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες για το Spotify. Η μετοχή της Σουηδικής εταιρίας δέχτηκε μεγάλο χτύπημα την Τετάρτη λόγω της επιβράδυνσης της πρόβλεψης ανάπτυξης και η εταιρεία είδε δημιουργούς από τον κόσμο της μουσικής και του podcasting να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα λόγω των σχολίων του κωμικού και διάσημου παρουσιαστή του podcast Joe Rogan με επίκεντρο τον COVID -19 και τα εμβόλια.

Ο διάσημος Αμερικανός απάντησε στη διαμάχη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι «δεν προσπαθεί να προωθήσει παραπληροφόρηση» και ότι ποτέ δεν «προσπάθησε να κάνει κάτι με αυτό το podcast εκτός από το να μιλάει με ανθρώπους και να έχει ενδιαφέρουσες συνομιλίες».

Το Spotify είπε ότι προσθέτει μια συμβουλή περιεχομένου σε κάθε podcast που περιλαμβάνει συζήτηση για τον Covid-19.

Σπουδαία ονόματα απέσυραν το περιεχόμενό τους λόγω του Rogan για τους ανακριβείς ισχυρισμούς του στο podcast του “The Joe Rogan Experience” που παρακολουθούν εκατομμύρια χρήστες.

Νιλ Γιανγκ

@ Rebecca Cabage/Invision/AP, File

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όνομα που αντλεί περιεχόμενο από το Spotify, ο Neil Young είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να αφαιρεθεί η μουσική του επειδή η πλατφόρμα “διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια — προκαλώντας ενδεχομένως θάνατο σε όσους πιστεύουν ότι αυτή η παραπληροφόρηση διαδίδεται από αυτά”.

“Μπορούν να έχουν Rogan ή Young. Όχι και τα δύο”, είπε ο μουσικός.

Τζόνι Μίτσελ

@ John Shearer/Invision/AP, File

Το παράδειγμα του Young, ακολούθησε η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Joni Mitchell η οποία είπε το Σαββατοκύριακο ότι και αυτή θα αφαιρέσει τη μουσική της από το Spotify.

«Ανεύθυνοι άνθρωποι διαδίδουν ψέματα που κοστίζουν στους ανθρώπους τη ζωή τους», έγραψε η Μίτσελ στον ιστότοπό της την Παρασκευή. «Είμαι αλληλέγγυα με τον Neil Young και τις παγκόσμιες επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες για αυτό το θέμα».

Crosby, Stills και Nash

@AP Photo

Ο David Crosby, ο Stephen Stills και ο Graham Nash υποστήριξαν επίσης τον Young, τον πρώην σύντροφό τους στο συγκρότημα, ανακοινώνοντας ότι θέλουν πίσω τη μουσική τους από το Spotify.

«Υποστηρίζουμε τον Neil και συμφωνούμε μαζί του ότι υπάρχει επικίνδυνη παραπληροφόρηση που μεταδίδεται στο podcast του Spotify, Joe Rogan», ανέφεραν οι τρεις τους σε δήλωση στον λογαριασμό του Crosby στο Twitter την Τετάρτη. «Ενώ πάντα εκτιμούμε τις εναλλακτικές απόψεις, εν γνώσει μας διαδίδουμε παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας που έχει θανατηφόρες συνέπειες».

Οι τρεις τους πρόσθεσαν πως «μέχρι να αναληφθεί πραγματική δράση για να δείξουμε ότι το ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα πρέπει να εξισορροπηθεί με το εμπόριο, δεν θέλουμε η μουσική μας ή η μουσική που φτιάξαμε μαζί, να βρίσκεται στην ίδια πλατφόρμα».

India Arie

@AP Photo/Chris Pizzello

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια μουσικός και podcaster India Arie είπε την Τρίτη ότι αφαιρεί το περιεχόμενό της από το Spotify. Ωστόσο, οι λόγοι της ξεπερνούν την παραπληροφόρηση του Rogan για τον Covid.

«Ο Νιλ Γιανγκ άνοιξε μια πόρτα που πρέπει να περάσω», έγραψε στο Instagram. “Πιστεύω στην ελευθερία του λόγου. Ωστόσο, βρίσκω τον Joe Rogan προβληματικό για άλλους λόγους εκτός από τις συνεντεύξεις του για τον Covid. Για μένα, είναι επίσης η γλώσσα του γύρω από τη φυλή».

Η καλλιτέχνις συνέχισε λέγοντας ότι το Spotify πληρώνει τους μουσικούς «κλάσμα της δεκάρας» ενώ ο Ρόγκαν πληρώνεται 100 εκατομμύρια δολάρια για το podcast του, ποσό που αναφέρθηκε από την Wall Street Journal το 2020 όταν ο κωμικός υπέγραψε με τον γίγαντα του streaming.

«Αυτό δείχνει το είδος της εταιρείας που είναι», είπε η Arie.

Mary Trump

Η Mary Trump (φωτογραφία από τη σελίδα της στο Facebook)

Η Mary Trump, podcaster, συγγραφέας και ανιψιά του πρώην προέδρου Donald Trump, ανάρτησε αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι αφαιρούσε το podcast της, “The Mary Trump Show” από την πλατφόρμα.

«Ξέρω ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά ελπίζω ότι θα είναι μέρος μιας αυξανόμενης χιονοστιβάδας», έγραψε στο Twitter.

Ευχαρίστησε επίσης τον Γιανγκ και την Μίτσελ για το θάρρος τους.

Πηγή: CNN
Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη