Κορονοϊός: Νέα, ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του ιού ζητούν επιστήμονες

Είκοσι επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία και την Ιαπωνία, δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή με την οποία κατηγορούν την Κίνα ότι παρεμποδίζει τις έρευνες για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης της Κίνας να εμποδίσει οποιαδήποτε ουσιαστική έρευνα για την προέλευση της πανδημίας, αποτελούν προσβολή για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν στην  επιστολή τους.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τις χώρες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επωφεληθούν από την προβολή των 24ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων για να απαιτήσουν να αλλάξει τακτική η Κίνα.

«Το Ολυμπιακό πνεύμα υπονομεύεται μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών της διοργανώτριας χώρας να αποτρέψει μια ολοκληρωμένη διεθνή έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της COVID-19», έγραψαν.

Οι επιστήμονες κατηγόρησαν επίσης το Πεκίνο ότι «καταστρέφει βιολογικά δείγματα, αποκρύπτει αρχεία και φυλακίζει θαρραλέους Κινέζους πολίτες δημοσιογράφους».

Προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Στην επιστολή τους, οι επιστήμονες καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Κίνας ότι φιμώνει τους Κινέζους επιστήμονες απαγορεύοντάς τους να λένε ή να γράφουν οτιδήποτε σχετικά με την προέλευση του ιού, χωρίς προηγούμενη κυβερνητική έγκριση.

Κάλεσαν επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δημιουργήσει μια ασφαλή διάταξη για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διευκολύνει τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες στην Κίνα και αλλού, να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Θεωρία διαρροής του ιού από εργαστήριο

Οι συγγραφείς της επιστολής, συνέταξαν μια κοινή έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι ο ιός μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου και θεωρούν «εξαιρετικά απίθανη» τη θεωρία ότι μπορεί να διέφυγε από κάποιο εργαστήριο.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ σύστησε μια νέα ομάδα επιστημόνων για να αναβιώσει την έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να διερευνήσει άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες.

Όμως το Πεκίνο έχει αντιδράσει στις εκκλήσεις για περαιτέρω επιτόπια έρευνα και δεν έχει παράσχει πρόσβαση σε ακατέργαστα δεδομένα από τα εργαστήρια της Γουχάν, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό μιας θεωρίας.

«Δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για ατύχημα που σχετίζεται με την έρευνα ή αν ήταν εντελώς φυσικό», δήλωσε στο AFP η Βιρζινί Κουρτιέ, εξελικτική γενετίστρια στο Ινστιτούτο Jacques Monod στο Παρίσι και συν-συγγραφέας της επιστολής της Πέμπτης. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς της ανοιχτής επιστολής προειδοποιούν ότι «χωρίς ένα καθιερωμένο σχέδιο για μια ολοκληρωμένη διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού, ο κίνδυνος για μελλοντικές πανδημίες παραμένει υψηλός».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση