Η Sonatrach της Αλγερίας ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης με την Ελλάδα για φυσικό αέριο

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καλύψει μερικές από τις ανάγκες της σε αλγερινό αέριο, μέσω μιας σημαντικής συμφωνίας που υπογράφηκε χθές Πέμπτη. Η αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Sonatrach, υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο «ΔΕΠΑ» σχετικά με την πώληση και αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η συμφωνία, μαζί με τις παραδόσεις φορτίων LNG στο ελληνικό ενεργειακό συγκρότημα, περιλαμβάνει τους όρους της εμπορικής σύμβασης σε ισχύ σύμφωνα με τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στις αγορές ενέργειας.

Μέσω της συμφωνίας, τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την ενίσχυση της παραδοσιακής τους συνεργασίας για τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο σε μια κατάσταση όπου η αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές και πολλαπλότητα αντιπροσώπων.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Sonatrach και του ελληνικού ενεργειακού συγκροτήματος ξεκίνησαν το 2000 και η αλγερινή κρατική εταιρεία είναι σήμερα ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.

Η Sonatrach είναι ο κύριος προμηθευτής αλγερινού φυσικού αερίου σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, με επικεφαλής την Τουρκία, με την οποία έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση, και την Ισπανία, η οποία προμηθεύεται μέσω του αγωγού Medgaz, μετά την αναστολή της μεταφοράς μέσω του αγωγού Μαγκρέμπ-Ευρώπης μέσω του μαροκινού εδάφους τον Οκτώβριο 2021.

Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Αλγερία, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σημείωσε αξιοσημείωτη ανάπτυξη κατά 14%. Έφθασε σε επίπεδο 26,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έναντι 23,1 το 2020.

Η Sonatrach μπόρεσε να καλύψει τις απαιτήσεις της εθνικής αγοράς, η οποία ανήλθε σε 64 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2021, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2020, και οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 18% σε σύγκριση με το 2020.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση