Γερμανία: Η τιμή των καυσίμων στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

 Το κόστος της βενζίνης και του πετρελαίου στη Γερμανία έχει φτάσει στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο, δήλωσε η γερμανική ένωση αυτοκινήτων ADAC. «Την προηγούμενη μέρα, η βενζίνη κόστιζε 1.712 ευρώ (1,93 δολάρια) με βάση τον εθνικό ημερήσιο μέσο όρο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.709 ευρώ στις 13 Σεπτεμβρίου 2012», ανέφερε η ADAC.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου αγγίζοντας την ποσόστωση των 1.640 ευρώ το λίτρο. Η αξία του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας ξεπέρασε πρόσφατα τα 90 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Η τάση οφείλεται  τόσο από οικονομικούς όσο και από γεωπολιτικούς παράγοντες, καθώς η προσφορά είναι χαμηλή και η ζήτηση υψηλή. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων ακολουθεί την ιστορική ύφεση που καταγράφηκε το 2020, όταν η πανδημία Covid-19 έπληξε την παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά.

Πηγή: ATSH-DPA

Μετάφραση-Επιμέλεια: Σταυρούλα Ευάγγελου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση