Ταινίες της εβδομάδας: Παλεύοντας για την ελευθερία και την επιβίωση

Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού, Μεγάλη Απόδραση, Το Σκαρί και Μια Χαρούμενη Οικογένεια 2: Αυτές είναι οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου του 2022. Ας τις δούμε αναλυτικότερα:

Μεγάλη Απόδραση

Η μεταβατική περίοδος με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει τον Χανς (Φραντς Ρογκόφσκι) από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα σωφρονιστικά ιδρύματα για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Αυτή η υπόθεση μετρά 25 χρόνια μέχρι και το καλοκαίρι του 1969. Ο τόπος πλέον είναι γνώριμος, αφού η παράγραφος 175 ανέτρεπε το επαναστατικό πνεύμα των καμπαρέ και καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία στη Γερμανία. Εκεί θα γνωρίσει και θα συνάψει μια αλλιώτικη φιλία με τον Βίκτορ (Γκέοργκ Φρίντριχ), έναν συγκρατούμενο του που παραμένει τρόφιμος για φόνο. Τους συνδέει η διάθεση τους να πληρώσουν το τίμημα για τα πάθη τους, χωρίς να τους αφορά η τιμωρητική κοινωνία.

Με βραβείο στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών, το πρώτο βραβείο στα φεστιβάλ Σεβίλλης και Σαράγεβο, Bραβείο Kοινού στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και μια ανάσα για να μπει στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το φετινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, η «Μεγάλη Απόδραση» επιτυγχάνει δύο στόχους: Να καταγράφει τη μικροιστορία με οικουμενικούς και διεθνείς όρους, αλλά χωρίς να ξεχνά ότι οι πιο αιχμηρή κριτική γίνεται από απόσταση και σιωπηλά. Αν θέλετε να αποδράσετε ή να προβληματιστείτε, επιλέξτε μια «μεγάλη Απόδραση».

Το Σκαρί

Με βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ του Sundance, το μαλτέζικο δράμα με τίτλο «Το Σκαρί» είναι ένα μετρημένο κομψοτέχνημα που αναβιώνει, αντί για να ρίχνει στα ρηχά, το κίνημα του νεορεαλισμού. Ένας βιοπαλαιστής ψαράς παλεύει με το σκαρί του για να ζήσει με αξιοπρέπεια η οικογένεια του. Καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες, τα μεγάλα αλιευτικά και μια σειρά νόμων δυσχεραίνουν την εργασιακή καθημερινότητα τους, η έλευση ενός παιδιού εντείνει τις πιέσεις. Η ταινία καταφέρνει με έντιμα εργαλειακά μέσα να παρουσιάζει τα προβλήματα της εργατικής τάξης, αντί να εστιάσει στη ζωή των μικρο-ψαράδων. Η πάλη για τη βιωσιμότητα των μικρότερων με κίνδυνο την ηθική τους χειραφέτηση γίνεται η μαγιά για ένα λαϊκό θέαμα που αφορά τουλάχιστον στο 100% όλους εμάς τους μεσογειακούς.

Μια Χαρούμενη Οικογένεια 2

Στο δεύτερο μέρος της «Χαρούμενης οικογένειας», η μαμά Βρικόλακας, ο μπαμπάς Φρανκεστάιν, ο γιος Λυκάνθρωπος και η κόρη Μούμια θα προσπαθήσουν να σώσουν τους φίλους τους από δύσκολες καταστάσεις κάνοντας νέες παρέες. Το «Ξενοδοχείο για Τέρατα» συναντά την «Οικογένεια Άνταμς» με όρους σίκουελ. Αποκλειστικά για τους μικρούς μας φίλους.

Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού

Στο «Moonfall: Η σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού», μια αλυσιδωτή σειρά καταστροφών θα πραγματοποιηθεί όταν θα φύγει από την τροχιά της γης το φεγγάρι. Μόνο μια πρώην αστροναύτης θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για την ανθρωπότητα, χωρίς να βρίσκει θιασώτες της θεωρίας της. Οι ελάχιστοι θιασώτες των θεωριών της, με αμφίβολο background, θα την βοηθήσουν να πετύχει το σκοπό της.

(για την ταινία Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού, δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή και επιφυλασσόμαστε για την κριτική μας σύντομα).

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος