Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μέτρα για την πειρατεία στο διαδίκτυο

Μέ­τρα κα­τά του πα­ρά­νο­μου πε­ριε­χο­μέ­νου προ­τεί­νει το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί ότι οι πλατ­φόρ­μες όχι μό­νο θα λο­γο­δο­τούν για τους αλ­γό­ριθ­μούς τους, αλ­λά και θα ελέγ­χουν κα­λύ­τε­ρα το πε­ριε­χό­με­νο που δη­μο­σιεύ­ουν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΔΕΛ (οργανισμός διαχείρισης έργων λόγου): «Το κεί­με­νο που ενέ­κρι­νε το Κοι­νο­βού­λιο, σε συ­νε­δρί­α­σή του τον Ια­νουά­ριο του 2022, με 530 ψή­φους υπέρ, 78 κα­τά και 80 απο­χές, θα απο­τε­λέ­σει τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή εντο­λή για τις συ­νο­μι­λί­ες που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στο επό­με­νο διά­στη­μα με τη Γαλ­λι­κή Προ­ε­δρία του Συμ­βου­λί­ου, η οποία και εκ­προ­σω­πεί τα κρά­τη μέ­λη.

Ο νό­μος για τις ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες (Digital Services Act (DSA)) εξε­τά­ζει ζη­τή­μα­τα που επη­ρε­ά­ζουν άμε­σα τους χρή­στες στη νέα ψη­φια­κή επο­χή. Συ­γκε­κρι­μέ­να προ­βλέ­πει:

  • Μέ­τρα κα­τά της διά­θε­σης πα­ρά­νο­μων προ­ϊ­ό­ντων, υπη­ρε­σιών και πε­ριε­χο­μέ­νου στο δια­δί­κτυο, αλ­λά και σα­φείς δια­δι­κα­σί­ες για την αφαί­ρε­σή τους.
  • Πε­ρισ­σό­τε­ρες επι­λο­γές για προ­βο­λή δια­φη­μί­σε­ων χω­ρίς στό­χευ­ση και την απα­γό­ρευ­ση της χρή­σης δε­δο­μέ­νων ανη­λί­κων για στο­χευ­μέ­νες δια­φη­μί­σεις.
  • Δι­καί­ω­μα για τους κα­τα­να­λω­τές υπη­ρε­σιών να ζη­τούν απο­ζη­μί­ω­ση για τυ­χόν ζη­μί­ες.
  • Υπο­χρε­ω­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες αξιο­λό­γη­σης κιν­δύ­νου και με­γα­λύ­τε­ρη δια­φά­νεια όσον αφο­ρά τους αλ­γό­ριθ­μους, με στό­χο την κα­τα­πο­λέ­μη­ση του επι­κίν­δυ­νου πε­ριε­χο­μέ­νου και της πα­ρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης.

Με­τά την ψη­φο­φο­ρία, η Christel Schaldemose (Σο­σια­λι­στές, Δα­νία), επι­κε­φα­λής της δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής ομά­δας του Κοι­νο­βου­λί­ου, δή­λω­σε: «Η ση­με­ρι­νή ψη­φο­φο­ρία δεί­χνει ότι οι ευ­ρω­βου­λευ­τές και οι Ευ­ρω­παί­οι πο­λί­τες επι­θυ­μούν φι­λό­δο­ξη νο­μο­θε­σία για την ψη­φια­κή τε­χνο­λο­γία, η οποία θα εί­ναι σε θέ­ση να αντι­με­τω­πί­σει τις μελ­λο­ντι­κές προ­κλή­σεις. Πολ­λά έχουν αλ­λά­ξει τα τε­λευ­ταία εί­κο­σι χρό­νια, από τό­τε που υιο­θε­τή­σα­με την Οδη­γία για το ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο. Οι δια­δι­κτυα­κές πλατ­φόρ­μες γί­νο­νται ολο­έ­να και ση­μα­ντι­κό­τε­ρες στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά μας, πράγ­μα που δη­μιουρ­γεί νέ­ες ευ­και­ρί­ες, αλ­λά και νέ­ους κιν­δύ­νους. Κα­θή­κον μας εί­ναι να δια­σφα­λί­σου­με ότι ό,τι εί­ναι πα­ρά­νο­μο στον πραγ­μα­τι­κό κό­σμο (offline) θα εί­ναι πα­ρά­νο­μο και στην ψη­φια­κή σφαί­ρα (online). Πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σου­με ότι οι κα­νό­νες για την ψη­φια­κή τε­χνο­λο­γία θα ωφε­λή­σουν χρή­στες και πο­λί­τες. Πλέ­ον, μπο­ρού­με να ξε­κι­νή­σου­με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με το Συμ­βού­λιο και πι­στεύω ότι θα κα­τα­φέ­ρου­με να επι­τύ­χου­με ένα ικα­νο­ποι­η­τι­κό απο­τέ­λε­σμα για τη διευ­θέ­τη­ση των θε­μά­των αυ­τών».

Η Ομο­σπον­δία Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (FEP) στο σχε­τι­κό Δελ­τίο Τύ­που που εξέ­δω­σε στις 20 Ια­νουα­ρί­ου, κα­τα­γρά­φει την υιο­θέ­τη­ση από το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο της θέ­ση της σχε­τι­κά με τον προ­τει­νό­με­νο κα­νο­νι­σμό για τον νό­μο για τις ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες (DSA). Όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή της, το DSA εί­ναι μία μο­να­δι­κή ευ­και­ρία αφε­νός να επι­και­ρο­ποι­η­θούν οι κα­νό­νες που ισχύ­ουν για τις επι­γραμ­μι­κές υπη­ρε­σί­ες και αφε­τέ­ρου να δια­σφα­λι­στεί ένα ασφα­λές επι­γραμ­μι­κό πε­ρι­βάλ­λον για τους χρή­στες.

Η FEP χαι­ρε­τί­ζει το γε­γο­νός ότι υπήρ­ξαν πολ­λοί ευ­ρω­βου­λευ­τές, απ’ όλο το πο­λι­τι­κό φά­σμα, οι οποί­οι πα­ρου­σί­α­σαν φι­λό­δο­ξες προ­τά­σεις για την υπο­στή­ρι­ξη του κει­μέ­νου στην Ολο­μέ­λεια. Στην ανα­κοί­νω­σή της όμως επι­ση­μαί­νει το γε­γο­νός ότι το Κοι­νο­βού­λιο απο­φά­σι­σε να πε­ριο­ρί­σει τις δυ­να­τό­τη­τες του εν λό­γω νό­μου, μη εγκρί­νο­ντας τρο­πο­λο­γί­ες που θα επέ­φε­ραν ισχυ­ρό πλήγ­μα στη δια­κί­νη­ση πα­ρά­νο­μου πε­ριε­χο­μέ­νου. Ωστό­σο, όπως ανα­γνω­ρί­ζει η Ομο­σπον­δία, εγκρί­θη­κε μία θε­τι­κή τρο­πο­λο­γία που κα­θιε­ρώ­νει την υπο­χρέ­ω­ση ταυ­το­ποί­η­σης του χρή­στη μέ­σω της υπη­ρε­σί­ας «Συ­στη­θεί­τε» (Know Your Business Customer). Πρό­κει­ται για μία βα­σι­κή αρ­χή στον αγώ­να για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση των κα­κό­βου­λων εμπο­ρι­κών πρα­κτι­κών στο δια­δί­κτυο.

Σύμ­φω­να με τον Peter Kraus vom Cleff, πρό­ε­δρο της FEP: «το πα­ρά­νο­μο πε­ριε­χό­με­νο στο δια­δί­κτυο εί­ναι δυ­στυ­χώς ευ­ρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νο και οι εκ­δό­τες υφί­στα­νται τις κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες του φαι­νο­μέ­νου αυ­τού σε κα­θη­με­ρι­νή βά­ση. Εί­ναι προ­φα­νές λοι­πόν ότι η ανα­ζή­τη­ση και η από­δο­ση ευ­θυ­νών στις επι­γραμ­μι­κές υπη­ρε­σί­ες, κα­θώς και η κα­τα­πο­λέ­μη­ση του πα­ρά­νο­μου πε­ριε­χο­μέ­νου, θα εί­ναι ζη­τή­μα­τα υψί­στης ση­μα­σί­ας στον 21ο αιώ­να». Η FEP, διά στό­μα­τος του Προ­έ­δρου της, εκ­φρά­ζει τη λύ­πη της για το γε­γο­νός ότι το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο δεν εκ­με­ταλ­λεύ­τη­κε αυ­τή την ιστο­ρι­κή ευ­και­ρία που έδι­νε ο νό­μος για τις ψη­φια­κές υπη­ρε­σί­ες. Κλεί­νο­ντας την ανα­κοί­νω­σή της, η Ομο­σπον­δία προ­τρέ­πει τους συν-νο­μο­θέ­τες να εξι­σορ­ρο­πή­σουν το κεί­με­νο στις προ­σε­χείς τρι­με­ρείς δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, για να βγει επι­τέ­λους η ψη­φια­κή ενιαία αγο­ρά από την Άγρια Δύ­ση -πα­ρα­πέ­μπο­ντας στις δη­λώ­σεις του Τιε­ρί Μπρε­τόν, Επι­τρό­που Εσω­τε­ρι­κής Αγο­ράς, πε­ρί επι­βο­λής της τά­ξης στην ψη­φια­κή Άγρια Δύ­ση».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος