Παρελθόν σύντομα η βεβαίωση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας-Νέες ψηφιακές πλατφόρμες από την ΑΑΔΕ

Προς κατάργηση …οδεύει η βεβαίωση Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), η οποία απαιτείται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να μπει τέρμα στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι φορολογούμενοι, οι οποίοι -σε ορισμένες περιπτώσεις- περιμένουν ακόμα και 9 μήνες για να πάρουν το πολυπόθητο …χαρτί.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με υπαιτιότητα των Δήμων, αναδείχθηκε περίτρανα το τελευταίο διάστημα με αφορμή την αύξηση των μεταβιβάσεων λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί τη διαδικασία ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων και για τις περιπτώσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών, όπως άλλωστε και την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας, για να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ, δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής  σημείωσε πως εντός του 2022 στην πλατφόρμα MyProperty προστίθενται ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών παράλληλα με την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογική ενημερότητας και της βεβαίωσης οφειλής.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΕ το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μεγάλο βήμα -εφόσον προχωρήσει- χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και αποτελεί εστία ταλαιπωρίας και αγανάκτησης για τους φορολογούμενους καθώς περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα για την έκδοσή του με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ , για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3 έως και 9 μήνες. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά» ζητώντας κατάργηση πιστοποιητικών με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΑΠ.

 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Όσον αφορά στις νέες ψηφιακές εφαρμογές, εντός του 2022, πρόκειται να γίνει πράξη η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, ενώ στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, αλλά και πλήθος άλλες.

Ρεποτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση