Σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας καθώς στόχος είναι η 13η αξιολόγηση να αποτελέσει τον προθάλαμο για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας έως τον Αύγουστο φέτος.

Αν και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς ωστόσο τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ευαίσθητα και υψηλού βαθμού δυσκολίας.

Ειδικότερα στο επίκεντρο βρίσκονται οι δημοσιονομικές εξελίξεις, τα μέτρα στήριξης έναντι της πανδημίας και ακρίβειας, ο νέος ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, όπως και τα ζητήματα που αφορούν τον πτωχευτικό νόμο. Τις συζητήσεις απασχολούν επίσης οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα (πλειστηριασμοί), τη δικαιοσύνη και την υγεία όπως και η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

Ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία μάλιστα κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την ευρωζώνη (κόστος δανεισμού στις αγορές και οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας) φαίνεται ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει την ικανοποίηση του σχετικά με τις εκτιμήσεις για το 2021 και το 2022, όπως και για το καλύτερο ύψος ελλείμματος κατά 2 δισ. ευρώ το 2021. Ωστόσο ο στόχος για μείωση του ελλείμματος εφέτος στο 1,4% από περίπου 7% το 2021 θέτει στο μικροσκόπιο τα πακέτα στήριξης για την πανδημία και την ενέργεια, όπως και τις όποιες αποφάσεις για τις μόνιμες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων.

Σχετικά με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αυτό που εξετάζεται είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις. Στο σημείο αυτό εκτιμάται ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που αφορά τον υπολογισμό του φόρου με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρίς αυτό να έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Εκτιμάται ότι αυτός είναι και λόγος που στο κομμάτι αυτό τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στα μέσα του επόμενου μήνα.

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σχετικά και με τον νέο πτωχευτικό νόμο αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Φαίνεται πάντως ότι στον τομέα αυτό έχει ανοίξει ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση ενδιάμεσου προγράμματος, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει την επιδότηση με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ της δόσης του στεγαστικού δανείων που συνδέεται με την πρώτη κατοικία για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη.

Ένα ακόμα θέμα για δυνατούς λύτες είναι οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες και υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω δέσμευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου εντός των οποίων περιλαμβάνεται και η εκκαθάριση και απονομή των εκκρεμών συντάξεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, ενώ οι συσσωρευμένες εκκρεμείς συντάξεις θα εκκαθαριστούν έως τα μέσα του 2022. Το υπουργείο Εργασίας αυξάνει τους ρυθμούς απονομής τους, θέτοντας ως χρονικό όριο οριστικής επίλυσης του προβλήματος εντός τους επόμενους έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προτίθενται να ζητήσει την εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Η μία εκ των δύο δρομολογείται έπειτα από την επόμενη αξιολόγηση ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση τον Ιούνιο στο Eurogroup. Η άλλη που εκκρεμεί από το 2019 ενδέχεται να γίνει “πακέτο” με την τελευταία και έτσι η χώρα να εισπράξει το καλοκαίρι συνολικά το ποσό των 1,5 δισ. Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το πόρισμα της 13ης αξιολόγησης αναμένεται τον Φεβρουάριο και αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία εφόσον δεν υπάρξουν μη προβλέψιμες ανατροπές. Μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται με μία πιο χαλαρή παρακολούθηση και ο έλεγχος θα γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο.

Αν και εφόσον εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η συνέχεια σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης έχει ως εξής: σήμα σε αγορές και επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία πλέον έχει περάσει τον κάβο της μεταμνημονιακής εποπτείας επιτυχώς που συνεπάγεται προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης ώστε η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση