Ταινίες της εβδομάδας: Κινηματογραφικά ταξίδια σε Σουηδία, Λατινική Αμερική, Γάζα, Ιράν και ΗΠΑ

Μία ταινία – ορόσημο του Μπέργκμαν επιστρέφει σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια, αλλά και άλλη μία κλασσική ταινία κυκλοφορεί σε remake από τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο… Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε τόπους, ιστορία και σελίδες νουάρ λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής… Ένας αρχαίος έλληνας θεός φέρνει την ανατροπή στη ζωή ενός ψαρά από τη Γάζα και ένα νέο ταλέντο του Ιρανικού σινεμά μας αποκαλύπτεται.

Αυτά είναι επιγραμματικά όσα θα συμβούν στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022. Πάμε να δούμε και λίγο πιο αναλυτικά:

Σκηνές από ένα γάμο

Πριν λίγο καιρό η αμερικανική τηλεοπτική διασκευή του σεναρίου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, γέμισε τις μικρές οθόνες. Το πρωτότυπο «Σκηνές από ένα γάμο» όμως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον χρόνο. Εξειδικευμένη δικηγόρος στα διαζύγια και καθηγητής πανεπιστημίου εκθέτουν σκηνές της σχέσης τους ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε 6 κεφάλαια, ίσως η πιο ουσιαστική και βουαγιεριστική στιγμή του Μπέργκμαν, με μια προσγειωμένη και αφοπλιστική ερμηνεία από τη Λιβ Ούλμαν. Η ταινία γυρίστηκε αρχικά για να προβληθεί εξολοκλήρου στην τηλεόραση όμως -ευτυχώς- διανεμήθηκε κινηματογραφικά και σήμερα θεωρείται, καθόλου αδικαιολόγητα, από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του κινηματογράφου.

Λάτιν Νουάρ

Στο «Λάτιν Νουάρ» πέντε συγγραφείς του συγκεκριμένου είδους από τη Λατινική Αμερική (Πάκο Ιγνάσιο Ταΐμπο ΙΙ, Λεονάρδο Παδούρα, Λουίς Σεπούλβεδα, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και Κλαούντια Πινέιρο) αναλύουν τη σημασία του για τη ζωή και τη δημοκρατία. Μεξικό, Κούβα, Περού, Χιλή και Αργεντινή είναι οι τόποι που επισκέφτηκε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Ανδρέας Αποστολίδης για να μελετήσει μέσα από συνεντεύξεις διεξοδικά αυτό το φαινόμενο.

Γάζα, Αγάπη μου

Όταν βρει ένα μικρό άγαλμα του θεού Απόλλωνα, η ζωή του ψαρά από τη Γάζα και της γυναίκας που τον ενδιαφέρει, θα αλλάξει σε μία στιγμή. Το «Γάζα, Αγάπη μου» είναι μια κωμωδία ποτισμένη με δράμα για τα παράξενα της ζωής που αλλάζουν την καθημερινότητά μας.

Έρημη Χώρα

Στην «Έρημη Χώρα» ένας ισορροπιστής επιστάτης θα μπει σε ουσιαστικό δίλημμα όταν καταλάβει ότι ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο. Μια ταινία για το πού τελικά ανήκεις ή πού θες να ανήκεις, βραβευμένη διπλά στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών

«Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών» είναι remake της κλασσικής ταινίας, αυτή τη φορά πιο σκοτεινό και απόκοσμα παραμυθένιο. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, πριν ολοκληρώσει τον πολυαναμενόμενο Πινόκιο του, εμπνέεται από τον «Αγύρτη» του 1947 του Έντμοντ Γκούλντινγκ, χτίζοντας έναν νουάρ κόσμο θεάματος και απάτης. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστορήμα του Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ.

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος