Ε. Αγαπηδάκη στο Πρώτο: Λάθος της αντιπολίτευσης να κάνει σπέκουλα με την πανδημία – Δεν γίνεται αλλού στην ΕΕ (audio)

«Δεν θα σχολιάσω τους λόγους για τους οποίους η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πανδημία  είναι ένα πλεονεκτικό πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι πολύ λάθος. Στην πανδημία είμαστε όλοι μαζί. Δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα κομματική αντιπαράθεση, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό», τόνισε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

«Ο τόπος μας πλήττεται όταν δεν εμβολιαζόμαστε, όταν δεν τηρούμε τα μέτρα, τότε υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην Υγεία, στη ζωή μας στην Οικονομία. Και ειδικά στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων, με τα πρωτόκολλα και με δεδομένο ότι η Ελλάδα ανήκει στις 5 ευρωπαϊκές χώρες με τον υψηλότερο αριθμό τεστ, θα έπρεπε να επενδυθεί διαφορετικά και από την αντιπολίτευση για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και όχι για να υπάρχει αυτή η σπέκουλα χωρίς κανέναν λόγο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν συντεταγμένοι άξονες που ακολουθούνται διεθνώς για το άνοιγμα των σχολείων  και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι, όπως το testing, το κομμάτι με τα self test και τα επιβεβαιωτικά rapid. Υπάρχουν, όπως είπε, και άλλοι άξονες για τις καραντίνες και τα θετικά κρούσματα. «Υπάρχει μια κοινή προσέγγιση των περισσοτέρων χωρών, η οποία επειδή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη δεν θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Δυστυχώς στη χώρα μας συμβαίνει κάτι που δεν ξέρω αν παρατηρείται σε άλλη χώρα της ΕΕ, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό και είναι η κομματική αντιπαράθεση στην πανδημία. Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά έχει νόημα όταν γίνεται στα σωστά σημεία και όχι επενδύοντας στη σύγχυση και στο χάος», επισήμανε.

Ερωτηθείσα γιατί δεν αποφασίστηκε να μεταφερθεί μία ή δυο εβδομάδες αργότερα το άνοιγμα των σχολείων, η κυρία Αγαπηδάκη είπε ότι ακόμα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε lockdown, όπως στην Ολλανδία, καταγράφηκε εκτίναξη κρουσμάτων. «Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στον ιό. Στα προηγούμενα κύματα είχαμε αυτή την “πολυτέλεια”, όμως τώρα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ανακόψουμε την έκθεσή μας στον ιό. Θα τον συναντήσουμε και στη δουλειά, και στα σπίτια και παντού. Αυτή η στρατηγική δεν θα βοηθούσε», υποστήριξε.


«Αντιθέτως, βοηθάει να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός συνεισφέρει πάρα πολύ σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά των ενήλικων και να κατανοήσουμε ότι με τα πρωτόκολλα στα σχολεία, παιδιά και εκπαιδευτικοί είναι ασφαλείς. Αυτή είναι η στρατηγική, να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, αλλά με ασφάλεια και όχι να κλειστούμε ξανά μέσα», σημείωσε.

Αναφορικά με το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο μιας τάξης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, είπε ότι ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς Οργανισμοί έχουν θέσει ως στόχο να μην μένουν οι μαθητές στο σπίτι καραντίνα, χωρίς να χρειάζεται. «Το προτείνουν γιατί 2 χρόνια τώρα, ειδικά τα παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα έχουν χάσει πολύτιμες μέρες στο σχολείο που δεν αναπληρώνονται εύκολα. Κινδυνεύουμε να έχουμε μια έκρηξη των ανισοτήτων στην παιδική ηλικία»,  εξήγησε.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι κρίσιμο το να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία σε αυτή τη φάση και μπορούν να μείνουν ανοιχτά. «Το κριτήριο του 50%+1, αποφασίστηκε από τος ειδικούς σε προηγούμενη φάση της πανδημίας και το υπουργείο Παιδείας το διατηρεί ως ένα εκπαιδευτικό κριτήριο. Η γενική προσέγγιση στις περισσότερες χώρες είναι η εξής: Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στο σχολείο; Κάνουμε μάθημα, όχι να κλείνουν τα τμήματα», πρόσθεσε η κυρία Αγαπηδάκη.

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας

Αφήστε μια απάντηση